Jön a csodaszer az infláció ellen: az állami árösszehasonlító

gazdaság pénz

Most aztán odatapos a Gazdasági Versenyhivatal.

Munkacsoportot állít fel a kormány, hogy létrejöhessen az állami online árfigyelő rendszer – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A tárca hivatalosan a Gazdasági Versenyhivatal múlt heti ötletét karolta fel, amely – mint akkor közölték – az árstop miatt elrendelt ágazati vizsgálatok során pattant ki a versenyhatóság embereinek a fejéből.

A tárca szerint az eszköz hozzájárulhat az infláció csökkentéséhez, ezért „a megfelelő jogi környezet megteremtése, az adatbázis mielőbbi létrehozása, és működése érdekében a mai napon egy közös munkacsoport alakult, melynek a Kormányt érintő feladatait a GFM gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelő államtitkára koordinálja”.

A GFM hozzáteszi: „a nemzetközi (pl. görög, román) tapasztalatok rávilágítottak, hogy a növekvő ártranszparencia, a fogyasztói árak összehasonlíthatósága fokozza a versenyt, ami hosszú távon is mérséklő hatással lehet az árakra, illetve erősítheti a vásárlói tudatosságot”.

Ebben természetesen nem is kételkedik senki, igaz, az áruházláncokra eddig sem volt jellemző, hogy titkolták volna az áraikat, sőt árösszehasonlító oldalak is léteznek – igaz, nem egy állami hatóság kezében. Az állam részéről a Központi Statisztikai Hivatal az, amely hónapról hónapra adatokat gyűjt a fogyasztói árakról.

A közlemény szerint az árfigyelés a tervek szerint első körben a kiskereskedelmi szektorban megjelenő élelmiszer-típusokra fog összpontosítani, közös céljuk szerint már a második negyedév végén. Vagyis nagyjából akkor, amikorra az elemzők (a bázishatás, nem a kormány miatt) az infláció jelentős lassulását prognosztizálják.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük