Gulyás Gergely: egy szuperállam kialakításának kísérlete sejlik fel az Európai Unióban

közélet

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az EU „minél kisebb hatalmat adna a demokratikusan megválasztott nemzeti kormányoknak és sokkal többet a brüsszeli intézményeknek”. – írja a HVG.

A Joghallgatók Önképző Szervezete V. nyári egyetemén Gulyás Gergely az egyetemisták kérdéseire válaszolva kifejtette, hogy nagy uniformizálási kísérlet zajlik éppen az EU-ban, például migrációs, gender, családpolitikai vagy háborús ügyekben – írja az MTI.  A miniszter szerint az unióban vannak nagyszerű dolgok, mint a közös piacok és a határmentesség, ugyanakkor elindult egy rossz mechanizmus, amelyben „tízből kilenc esetben Magyarország és Európa kárára születnek döntések”. Egy szuperállam kialakításának kísérlete sejlik fel az Európai Unióban, amely minél kisebb hatalmat adna a demokratikusan megválasztott nemzeti kormányoknak és sokkal többet a brüsszeli intézményeknek – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely Magyarország 2024 második félévi uniós soros elnökségével kapcsolatban elmondta, a magyar kormány az egyetlen jelenleg Európában, amely korábban volt már soros elnök, ettől függetlenül mérsékelt remény van arra, hogy gyökeres változásokat indítsanak el, ezért a folyamatban lévő ügyek előmozdítása lehet a fő cél.

A svéd NATO-csatlakozás ratifikációja kapcsán közölte: eddig azért nem ratifikálták Svédország csatlakozását, mert a svédek az elmúlt években „méltatlan és alaptalan vádakkal illették hazánkat”, ezért előbb ezen kérdések tisztázása szükséges. Rámutatott, hogy Magyarország érdeke egy erős NATO, ami „Svédország gazdagságú” ország csatlakozásával csak erősödne.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük