Brüsszel cáfolja a nemzeti konzultáció kérdését

Európai Unió közélet nemzeti konzultáció politika

Lehet, hogy az Európai Bizottság ismét kiigazítja a nemzeti konzultáció hamis állításait – jelezte Vera Jourová alelnök.

– Ha a nemzeti konzultációban a magyar kormány azt állítja, hogy Brüsszel az alkotmány megváltoztatására akarja kényszeríteni Magyarországot azért, hogy migránsokat fogadjon be, akkor ez hamis híresztelés, nem felel meg a valóságnak – mondta Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke egy szerdai sajtókonferencián újságírói kérdésre válaszolva.

A kérdőív 13. kérdése így szól: “Brüsszel arra készül, hogy megtámadja a magyar alkotmány bevándorlással kapcsolatos szabályait. Arra akarnak kényszeríteni bennünket, hogy megváltoztassuk Alaptörvényünk migrációt tiltó rendelkezéseit. Ön egyetért azzal, hogy a magyar kormány a Brüsszellel való nyílt konfliktus árán is tartson ki a bevándorlást tiltó szabályok mellett?”

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője közölte, hogy a magyar kormány az Európai Unióval kapcsolatos állítások, illetve kérdések megfogalmazása előtt nem egyezetett Brüsszellel. Vera Jourová leszögezte: senki sem kérdőjelezi meg a tagállamok jogát arra, hogy nemzeti konzultáción kérdezzék meg az állampolgárok véleményét, sőt ezt hasznos módszernek ítélik. De

volt már példa rá, hogy egy ilyen kérdőív – finoman szólva – félrevezető információt tartalmazott az Európai Bizottságról.

A testület akkor reagált és helyreigazította az állításokat, hogy a magyar állampolgárok tényeken alapuló döntéseket hozhassanak. “Lehet, hogy most újra ezt fogjuk tenni, de döntést még nem hoztunk” – húzta alá Jourová. Az alelnök a 2017. áprilisában elindított “Állítsuk meg Brüsszelt” című nemzeti konzultációra hivatkozott, amelyre Brüsszel tételesen, írásban válaszolt. 

Forrás: Népszava, MTI
Fotó: Michel Christen / Európai Parlament

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük