Szentkirályi Alexandra a kormány sikerének tartja a 23,1 százalékos élelmiszer-inflációt

gazdaság

Több kormányzati intézkedés együttes hatása a korábbi tetőpontjához képest felére csökkentette az élelmiszerárak inflációját – jelentette ki a kormányszóvivő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szentkirályi Alexandra elmondta, a kabinet megfelelő eszközöket alkalmazott az infláció leszorítására, amely – mint az már látszik a számokon – „kapott egy gyomrost és térdre rogyott”, de küzdelemnek még nincs vége, a cél pedig az egy számjegyű inflációs ráta elérése. Jó esély van arra, hogy ezt a célt az eredetileg várt év vége helyett akár már októberben el lehet érni – fejtette ki a kormányszóvivő, megjegyezve,júliusra 17,6 százalékra csökkent az infláció, ami az előző hónaphoz képest két és fél százalékos csökkenést, az élelmiszerárak tekintetében pedig 0,9 százalékos mérséklődést jelent.

Az élelmiszerek átlagosan 0,9 százalékkal olcsóbbak lettek, ezen belül

  • a tojás 5,0,
  • a tej 4,4,
  • a kenyér 3,9,
  • a vaj és vajkrém 3,8,
  • a tejtermékek 3,4,
  • az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 2,8,
  • a baromfihús 2,6,
  • a sajt 2,5,
  • a száraztészta 2,0 százalékkal kerül kevesebbe,

míg a párizsi és kolbász 1,0, a csokoládé és kakaó pedig 0,9 százalékkal többe került.

Egy év alatt az élelmiszerek ára 23,1 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a tojásé (30,7 százalék), a tejtermékeké (29,5 százalék), a kávéé (28,8 százalék), a kenyéré (26,7 százalék), a péksüteményeké (25,4 százalék), a vaj és vajkrémé (24,2 százalék).

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük