Sokat dolgozunk – cserébe keveset keresünk

gazdaság

Hiába stagnált a ledolgozott munkaórák száma Magyarországon tavaly (2018-ban egy magyar alkalmazott 1741 munkaórát dolgozott, csakúgy, mint 2017-ben ), az OECD rangsorában kedvezőtlenebb helyre csúszott az ország. Míg 2017-ben még a középmezőnyben szerepeltünk, és a 17. legtöbb munkával töltött idő volt ez a mennyiség, addig tavaly már a 14. helyen végeztünk – írja az mfor.

A legtöbbet egyébként továbbra is Mexikóban, Costa Ricán és Koreában dolgoznak az alkalmazottak, sorrendben 2148, 2121 és 2005 órát évente, ugyanakkor mindhárom ország esetében az előző évhez képest csökkenés mutatkozott. A rangsor másik végén sem volt helycsere előző évhez képest: a legkevesebbet a németek, a dánok és a norvégok dolgoztak tavaly – 1363, 1392 és 1416 órát.

Az OECD által közölt adatok arra is alkalmasak, hogy megvizsgáljuk a ledolgozott munkaórák és az átlagos nettó bérek kapcsolatát. Az Eurostat jóvoltából már rendelkezésre áll az átlagos nettó fizetésekre vonatkozó tavalyi statisztika.

A ledolgozott munkaórákat tekintve elmondható, hogy a magyarok nagyjából annyit töltöttek a munkahelyükön tavaly, mint az észtek (1748 órát), a fizetések között viszont jóval nagyobb differencia mutatkozik. A magyar átlagos kereset 8630 euró volt, amivel szemben az észt dolgozók egy nappal több munkáért 13 687 eurót vihettek haza. Európai viszonylatban egyébként a magyarok a hatodik helyen állnak abból a szempontból, hogy ki dolgozik a legtöbbet (a görögök, a lengyelek, a csehek az írek és az észtek dolgoznak csak többet nálunk).

Amennyiben a béreket elosztjuk a ledolgozott munkaórával, így eredményként kapva egy átlagos órabért: Magyarország esetében 5 eurót kapunk, aminél kisebb juttatásra nincs példa Európában.

Forrás: Népszava; kép: Forbes

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük