Több népszerű bor is eltűnhet a boltok polcairól

gasztronómia

Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy a tequila a prosecco gyártása is veszélybe került a klímaváltozás miatt. Az olaszországi hegyvidéki szőlőültetvényeken termelt fehér pezsgő a kontinens egyik legkedveltebb itala, azonban a szélsőséges időjárási jelenségek és a talajpusztulás miatt egyre csökken a termés – írja az Euronews.

Dr. Paolo Tarolli, az olaszországi Padovai Egyetem kutatója szerint nem ez az egyetlen európai ital, ami veszélybe került: a burgundi, és a Cabernet Sauvignon elkészítéséhez szükséges szőlőfajták terméshányada is drasztikusan csökken.

Mint azt a szakértő jelezte, a termés csökkenésének elsődleges oka a hirtelen lezúduló, intenzív esőzés, amely gyakran talajeróziót okoz, ami negatívan hat Észak-Olaszország meredek szőlőültetvényeire. Emellett az aszály is problémát jelent, hiszen nagyon megnehezíti a növények öntözését. A bizonytalan időjárás a termelők becslése szerint akár ötödével is csökkentheti az olasz borszőlőtermést.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük