Nem jut idő Orbán Viktor beszédére az EP alakuló ülésén

Európai Unió

Nem szólal fel Orbán Viktor az új Európai Parlament jövő heti első, alakuló ülésén, mivel a frakcióvezetők tanácsa nem tudott helyet szorítani a magyar miniszterelnök beszédének a hét közepi napirenden, a péntek pedig Orbánnak nem jó – írja az Euronews. Az unió soros elnökségét átvevő tagállam kormányfője eddig hagyományosan felszólalt a váltást követő első plenáris ülésen.

A portál értesülései szerint Orbán jelezte az EP-nek, hogy kedden vagy szerdán ismertetné a magyar elnökség programját, erre azonban nem lesz idő, mivel a menetrendet az új parlament elnökének és alelnökeinek megválasztása tölti ki. Csütörtökön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének újbóli megválasztásáról döntenek a képviselők, a péntek pedig a magyar miniszterelnöknek nem alkalmas.

A plenáris ülés napirendjén július 11-én, csütörtökön véglegesítik, ha addig sikerül megoldást találni, akkor Orbán Viktor felszólalhat az Európai Parlamentben, ellenkező esetben jó eséllyel csak szeptemberben kerülhet sor erre. Egy, az Euronews-nak nyilatkozó szóvívó szerint a két lehetőség közül az utóbbinak nagyobb a valószínűsége.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük