Új mentőautókat vásárol a Mentőszolgálat

egészség politika

Tovább folytatódik az Országos Mentőszolgálat 2010-ben megkezdett korszerűsítése, most újabb 33 mentőautó beszerzésére nyílt lehetőség 1,5 milliárd forint értékben – jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Takács Péter azt mondta, a folyamatos beruházásokkal hat év alá csökkent a Magyarországon futó mentőautók átlagéletkora. Az autók a legmodernebb mentéstechnikai eszközökkel felszereltek, megfelelnek a 21. századi telemedicina kihívásainak – tette hozzá.

Csató Gábor, a mentőszolgálat főigazgatója elmondta, a 33 mentőautóból most tizenöt érkezett hozzájuk, a többit a gyártás ütemétől függően kapják meg. Jelezte, évente 1,2 millió embernek nyújtanak segítséget.

Az államtitkár bejelentette azt is, hogy egy éven belül két lépcsőben a kormány végrehajtja az egészségügyi szakdolgozói béremelést. A szakdolgozói bérfejlesztés első üteme júliusban lesz, erre 42 milliárd forint a fedezet, a gazdasági-műszaki területen dolgozók béremelésére pedig 8 milliárd forint jut. A szakdolgozók bértábla szerint kapják az emelést, az egyéb munkakörökben dolgozókét pedig bértömeg formájában adják a kórházaknak – ismertette.

Takács Péter szerint a béremelés második üteme jövő év márciusában lesz, ennek szakdolgozókra eső fedezete 200 milliárd forint, az egyéb munkakörökben dolgozóké pedig 40 milliárd forint. Példaként elmondta, hogy egy 21 éve pályán lévő, középfokú végzettségű ápoló alapbére a mostani 390 ezer forintról 480 ezer forintra emelkedik, jövő év márciusára pedig meghaladhatja a 600 ezer forintot. Ez – emelte ki – egy év alatt a legnagyobb léptékű béremelés az ágazatban a rendszerváltás óta.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük