Koronavírus: egy beteg Németországban, karantén Magyarországon

egészség

Németországban is megerősítettek egy megbetegedést, amelyet az úgynevezett koronavírus okozott. Újabb 25 beteg vesztette életét Kínában. További húsz amerikai repülőtérre terjesztették ki a Kínából érkezők vizsgálatát.

A bajor egészségügyi minisztérium hétfő éjjeli közlése szerint a beteg férfi, Münchentől 30 kilométerre délnyugatra lakik, írja az MTI. Állapota stabil. Hogy járt-e Kínában, azon belül pedig Vuhan városában – a járvány gócpontjában – arra nem tért ki a minisztérium.

Időközben kiderült, hogy Kanadában immár ketten fertőződtek meg bizonyítottan a kórokozótól. Eddig csak egy férfit támadott meg a ragály, aki Vuhanból tért vissza, hétfőn azonban bebizonyosodott, hogy a feleségét megfertőzte. Közös háztartásukban más nem lakik.

Az Egyesült Államok kormányzata ugyancsak hétfőn már egész Kínára szólóan eltanácsolta állampolgárait az utazástól. Addig csak Vuhant és környékét ajánlotta elkerülni. Az Egyesült Államokban öt bizonyított koronavírusos megbetegedést jelentettek eddig.

25 halott Kínában

Újabb 25 beteg vesztette életét Kínában hétfő estig koronavírus okozta tüdőgyulladás miatt, így a ragály halottainak száma egy nap alatt 81-ről 106-ra emelkedett.

A Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma 4515-re nőtt a vasárnap esti 2835-ről. Közülük 976-nak válságos az állapota, egy nappal korábban 461 ennyire súlyos esetet jegyeztek fel. A fertőzésgyanúsak száma csaknem hét ezerre emelkedett hat ezerről – ami lassuló növekedés.

Karanténba helyezik munkába állás előtt a Kínából érkező alkalmazottakat a Samsung gödi gyárában, derül ki a vállalat Balogh Csaba (Momentum) polgármesternek adott tájékoztatásából. A polgármester Facebook-oldalán azt írja, hogy bár jelenleg nincs az ÁNTSZ által előírt intézkedés a gödi üzem területén, a vállalat a következő óvintézkedéseket teszi:
– Fokozott fertőtlenítés a közös helyiségekben.
– Folyékony szappan mellett alkoholos kézfertőtlenítők kihelyezése.
– Belső oktatás a megelőzés érdekében szükséges WHO által ajánlott higiéniai szabályokról.
– A Kínából érkező (kisszámú) alkalmazottak munkába állás előtti karanténba helyezése, majd megelőző orvosi vizsgálata.

Forrás: Index, MTI
Fotó: Index/Reuters

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük