Infektológus főorvos: A koronavírus alig veszélyesebb, mint az influenza

Budapest egészség Újpest

Szlávik János infektológus szerint a légúti járványok általában elmúlnak a melegebb idővel, márpedig mindjárt itt a tavasz. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az Újpest Médiának adott interjújában azt mondta, a koronavírus kapcsán az emberek inkább a pániktól félnek.

– Olyan sokat beszélünk róla, hogy az emberek már a pániktól félnek – összegezte a koronavírus körül kialakult helyzetet Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. A nyilvánosság előtt keveset szereplő szakember az Újpest Médiának adott ritka interjút, amelyben arra ugyan nem tudott válaszolni, lesz-e világjárvány, de azt elmagyarázta, hogy miért nem kell tőle félni.

Hiába magyarázom, hogy a koronavírus alig veszélyesebb, mint az influenza, az utóbbit az emberek már megszokták, ezért nem félnek tőle”

– mondta Szlávik. A főorvos ezt számokkal is illusztrálta: a jelenlegi influenzaszezonban csak az Egyesült Államokban 20 ezren haltak meg, míg a koronavírus áldozatainak száma világszerte 2700. Ráadásul még az is elképzelhető, hogy Európa megússza a komolyabb járványt.

A légúti vírusok általában meleg idővel el szoktak múlni, ahogy az influenzajárványok is. Most pedig már mindjárt március van”

– magyarázta. Szlávik szerint persze valamennyire jogos az emberek félelme, hiszen egy teljesen ismeretlen vírusról van szó, amit eleve nehéz kommunikálni. Kiemelte viszont, hogy – mint az influenza – a koronavírus is elsősorban az idős, beteg emberekre veszélyes, akiknek valamilyen kísérő betegségük van, például szívbetegek, daganatos betegek, vagy magas vérnyomással küzdenek.

– Az esetek 1-2 százalékában, a súlyos esetek 5-10 százalékában halálos a kimenetele – összegezte a főorvos, egyben magyarázatot adva arra, hogyan lehetséges, hogy Kínában például egy 34 éves orvos is meghalt.

Mivel Magyarországon jelenleg nincs gyanús beteg, Szlávik szerint a legjobb, amit tehetünk, hogy nem megyünk olyan helyre, ahol már járványos méreteket öltött a betegség, ilyen Kína, Dél-Korea és sajnos már Olaszország két tartománya is. Ha mégis olyan helyre utazunk, ahol voltak megbetegedések, ott a maszk és a gyakori kézmosás segíthet.

Ez egy érzékeny vírus, a hideget jól tűri, a meleget viszont nem, ráadásul a fertőtlenítő szerek is elpusztítják”

– tette hozzá. Az is evidens, hogy közlekedési eszközön ne fogjunk meg puszta kézzel tárgyakat – ez az influenza esetében is jól működik.

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Magyarországon jelenleg 18 ember van karanténban, de mindannyian jól vannak, láz- és tünetmentesek. Három embert a Hongkongból kihajózott MS Westerdam óceánjáróról vittek a Szent László Kórházba, ők ezen a hétvégén hazamehetnek. Rajtuk kívül az olaszországi kirándulásról hazaért 11 iskoláslányt, két kísérőtanárukat és buszuk két sofőrjét különítették el.

Forrás: Újpest Média, Újpesti Hírmondó, hvg.hu
Fotó: Újpesti Hírmondó

Címke:

3 thoughts on “Infektológus főorvos: A koronavírus alig veszélyesebb, mint az influenza

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük