Szabad Rakpart: Karácsony Gergely bemutatta a rakpart átalakításának terveit

Budapest

A Főváros olyan állapotot kíván létrehozni a pesti rakpart átalakításával, ami visszaengedi az embereket a város “főutcájához”, a Dunához – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester a Szabad rakpart címmel, az európai mobilitási hét alkalmából megtartott sajtótájékoztatón.

A főpolgármester szerint a rakpart átalakítása nem csupán a közlekedésről szól, hanem arról is, hogy a város lakói hogyan élhetnek harmonikusabb kapcsolatban a folyóval, ami Budapest létrejöttének és egyesítésének alapja volt. A cél az, hogy a rakpart ne legyen egy elzárt és zajos autópálya, hanem egy zöld és élhető közösségi tér, ahol meg lehet állni, sétálni, biciklizni, sportolni vagy kulturális programokon részt venni.

A főváros már elindította a rakpart hosszú távú hasznosításának tervezését, amelyhez széles körű párbeszédet indított útjára szakmai és civil szervezetek bevonásával. A tervezés során figyelembe veszik a különböző érdekcsoportok igényeit és javaslatait, valamint a rakpart átalakításának hatásait a városi közlekedésre és életminőségre.

A tervek szerint a Parlamenttől a Szabadság hídig tartó rakpart átalakítása elsőként valósul meg, amelynek keretében hasznosítani kívánják a 2-es villamos vonala alatt található, jelenleg kihasználatlanul álló viadukthelyiségeket is. A fejlesztés elindításához azonban uniós forrásokra van szükség, ezért elengedhetetlen a kormány és az Európai Bizottság megállapodása a források folyósításáról.

A rakpart átalakítását támogató szervezetek között van a Magyar Autóklub is, amely nem ellenzi az átalakítást, de szeretné, hogy az autósok számára is maradjon élhető a város. A klub főtitkárhelyettese, Sipka Gábor azt hangsúlyozta, hogy az autóklub részt vesz az egyeztetésekben és örül az együttműködésnek.

A VALYO Város és Folyó Egyesület projektmenedzsere, Lohász Cecília arról beszélt, hogy ők olyan rakpartot szeretnének, ahol meg lehet érinteni a folyót és kényelmesen végig lehet sétálni. Az egyesület több mint kétszáz kulturális és sporteseményt szervezett idén nyáron a rakparton, amelyek nagy népszerűségnek örvendtek.

A főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu arról tájékoztatott, hogy már húsz szervezettel működnek együtt az átalakítás tervezése során, és monitoringrendszerrel kívánják vizsgálni a rakpart átalakításának hatását, hogy pontos számadatokat kapjanak. Hozzátette, hogy a pesti rakpart, a budaival ellentétben ne az átmenő forgalmat, hanem elsősorban a pesti belső kerületek forgalmát szolgálja.

A főváros reméli, hogy a rakpart átalakítása hozzájárul majd Budapest élhetőségének és vonzerejének növeléséhez, valamint a város és a folyó közötti kapcsolat erősítéséhez.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük