Teljesen megújul a Fehér Ház – nem a washingtoni, hanem a budapesti

Budapest közélet

Várhatóan idén kiírják a közbeszerzést a budapesti Jászai Mari téren található Képviselői Irodaház teljes körű belső felújítására, a munkák már jövőre elkezdődhetnek, és nagyjából két évig tartanak majd.

A Fehér Ház néven ismert épület évtizedek óta nem esett át jelentősebb felújításon, több helyen még mindig a Kádár-korra jellemző, fekete műbőr, párnázott ajtajai láthatók, és az irodabútorok nagy része is bőven a 70-es, 80-as éveket idézi.

Az épületben dolgoznak az országgyűlési képviselők, a frakciók, a parlamenti bizottságok körülbelül fele és a hozzájuk tartozó alkalmazottak is. A zsúfoltság már a felújítás megkezdéséig is enyhülni fog, ugyanis az országgyűlési bizottságok apparátusa elköltözik a Parlament félemeletére. 

A Szabad György irodaház

Eddig itt az Országgyűlés Hivatalához tartozók dolgoztak, ők viszont átkerülnek a múlt héten átadott Kossuth téri Szabad György irodaházba. A rendszerváltást követő első parlament elnökéről elnevezett épület helyén 2017-ig az egykori Műszaki és Természettudományos Egyesületek Szövetségének, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának a székháza állt. Az eredeti tervek szerint csak a homlokzatot építették volna át, de kiderült, hogy a tartószerkezet a vártnál rosszabb állapotban van, így az egészet lebontották és újraépítették a Hültl Dezső 1928-as tervei szerint.

A munkálatok áfa nélkül 12,9 milliárd forintba kerültek, a kilencezeren háromszázan fognak dolgozni, az épület földszintjén pedig hamarosan megnyílhat egy étterem és kávézó is. Az épületet egy alagút köti össze a Parlamenttel.

 A korábbi sajtóhírekkel ellentétben a képviselők nem költöznek a Szabad György irodaházba, ilyenről hivatalosan szó sem volt, maradnak a Képviselői Irodaházban. 

Forrás: Index
Fotók: Index, Parlament.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük