Markolóval tüntették el a római kori romokat Budán

Budapest egészség Kormány

Az Irgalmasrendi kórház bővítésekor történt az eset, a kiemelt kormányprojektről a kormányhivatal nem nyilatkozott.

A Budai Irgalmasrendi Kórház felújítása során a Frankel Leó utca és a Vidra utca sarkánál egy új szárnyat húztak fel háromszintes mélygarázzsal, amelyhez egy több mint 15 méter mély gödröt kellett kiásni.

Az építkezés teljes területén régészeti feltárást kellett volna végezni (miután előkerült egy vastag középkori rétegsor, egy középkori kemence, benne 14. századi leletekkel, egy római gödör és őskori leletek is), azonban erre végül nem volt lehetőség, mert mire a régészek dolgozni kezdtek volna 2018 tavaszán, „a terület egy részét kimarkolták” – mondta dr. Láng Orsolya, a Budapesti Történeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettese a Dirket36-nak.

A portál kérdésére beruházás mélyépítési munkáit végző Bauer azt írta, hogy a kórházi beruházás során a cégüknek

„a régészeti anyagok feltárásának és megőrzésének biztosításával kapcsolatban nem állt fent kötelezettsége”, ezek a beruházót terhelték.

Arra a kérdésre, hogy ki a felelős az építkezés során okozott kárért, sem az Irgalmasrend, sem az illetékes kormányhivatal, sem a fővállalkozó Grabarics Kft. nem válaszolt a Direkt36-nak.

A Budai Irgalmasrendi Kórháznak otthont adó városrész, Felhévíz mindig gazdag volt leletanyagokban,

a Budapesti Történeti Múzeum szakértői többek közt ezért tartják „nagyon sajnálatosnak”, hogy a feltárás csak részben valósulhatott meg a kórház környezetében.

Az ilyen leletek védelme nemcsak a régészek és történészek számára fontos – nemzetközi egyezmények és a hatályos magyar jogszabályok is erre köteleznek mindenkit – írja a lap.

Két, a beruházást ismerő forrás szerint a kórháztömb déli részén történt szabálytalanságok miatt örökségvédelmi bírságot is kirótt a kormányhivatal.

A Budai Irgalmasrendi Kórház felújítását még 2016-ban nyilvánította a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá. Rövidesen – a környéken lakókkal való egyeztetés nélkül – meg is kezdték az építkezést, amely azóta két ütemben zajlik.

Forrás: 444.hu, hvg.hu
Fotó: google.maps

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük