Karácsony: Budapest segítséget nyújt az állami fenntartású HÉV-ek felújításához

Budapest Közlekedés

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, bejelentette, hogy a főváros segítséget nyújt az állami fenntartású HÉV-vonalak felújításához. A bejelentés egy olyan időszakban történt, amikor a városi és állami együttműködés különösen fontos a közlekedési infrastruktúra fejlesztése és a fenntartható városi mobilitás elősegítése érdekében.

A főpolgármester Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy a HÉV-vonalak állami kezelésbe kerülése óta nem történt jelentős fejlesztés, a járművek állapota romlott. Az eredeti terv szerint az Európai Unió COVID-válság utáni helyreállítási alapjából finanszírozták volna a felújításokat, azonban a beruházások előkészítése akadozott, és így az időkeret szorításába kerültek.

A főváros proaktív lépést tett a helyzet megoldása érdekében, és hozzájárult ahhoz, hogy saját, jobban előkészített közlekedési fejlesztései kerüljenek át az EU finanszírozású projektekbe. Ezáltal a kormány három plusz évet nyert a HÉV-vonalak felújítására, amelyek így remélhetőleg 2029-ig megvalósulhatnak.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy a főváros mindenben készségesen együttműködik a kormánnyal, amennyiben az a Budapest fejlődését és zöldítését szolgálja. E szellemiség jegyében jött létre a megállapodás az állami és fővárosi bérletek kölcsönös elfogadásáról is, ami tovább erősíti a város és az állam közötti együttműködést a közösségi közlekedés területén.

A HÉV-vonalak felújítása kulcsfontosságú lépés lesz Budapest közlekedési infrastruktúrájának modernizálásában, amely hozzájárul a városi mobilitás javításához, a környezetszennyezés csökkentéséhez és a lakosok életminőségének növeléséhez. A főváros és a kormány közötti együttműködés példaértékű lehet más városok számára is, amelyek hasonló kihívásokkal néznek szembe.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük