Az ingyenes parkolás veszélyeire figyelmeztettek

Budapest környezet Közlekedés

Mielőbb meg kellene szüntetni az ingyenes parkolás lehetőségét a fővárosban, mert annak hatására jelentősen nő a környezetszennyezés, ami elősegíti a járvány terjedését – nyilatkozta a Növekedés.hunak Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. 

 A levegő minőségének javításához amúgy is jelentősen csökkenteni kellene a belvárosba irányuló autóforgalmat, hatékonyan kell fellépni a hulladékégetés ellen, és kompenzálással együtt meg kell tiltani a lignittel való fűtést, illetve szigetelni kell az épületeket. 

A szakértő szerint az ingyenes parkolás lehetősége nagyon sok olyan embert is az autó használatára ösztönöz, aki egyébként nem azzal utazott volna a város belső területeire. Ennek hatására

a helyben élők is alig találnak maguknak parkolóhelyet, sok autó hosszú ideig köröz, mielőtt le tudna parkolni.

A másik komoly gond, hogy a járvány hatására csaknem megduplázódott a városi csomagszállítás. A csomagszállításnál eddig is komoly gond volt, hogy a szállító járművek az idejük jelentős részét parkolóhelyek keresésével töltötték, és az esetek nagy részében képtelenek voltak szabályosan megállni. Ez mostanra általánossá vált.

Lukács a frissen felfestett körúti kerékpársávot jónak tartja, mert így nem két, hanem csak egy sávban pöfögnek helyben, s megítélése szerint csak idő kérdése, amíg az emberek rászoknak a kerékpározásra, ahogy ez a feltételek megteremtését követően a nyugat- és az észak-európai városokban is történt. Ehhez persze összefüggő kerékpárút-hálózatot kell kialakítani.

Forrás: MagyarHang.org
Fotó: Pixabay.com

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük