Hétfőtől kerékpárút lesz a Nagykörút Üllői út és Váci közötti szakaszán

Budapest Közlekedés

A Fővárosi Önkormányzat döntése alapján, a BKK és a Budapest Közút együttműködésében létrejött intézkedéssorozat következő lépéseként a Nagykörút józsefvárosi, erzsébetvárosi és terézvárosi szakaszán festenek fel ideiglenes biciklisávot. Elsőként az Üllői út és a Váci út közötti szakaszon létesítenek ideiglenes kerékpársávot.

A nagykörúti bringasáv létrehozásával rengeteg budapesti közlekedhet majd biztonságosabban, még ha egyelőre csak átmenetileg is: az ideiglenes forgalmi állapot várhatóan szeptemberig marad fenn. A körút mindkét útpályáján irányhelyes kerékpársávot, a fontosabb kereszteződések előtt nyitott kerékpársávot festenek fel. A nyitott bringasáv-típust már Budapest több pontján sikerrel alkalmazták, a lényege, hogy folyamatos haladásra csak a biciklis használhatja, gépjármű csak jobbra kanyarodáshoz történő besorolás esetén, vagy más manőverezés céljából – mindig a kerékpárosnak elsőbbséget adva – hajthat rá.

Az ideiglenes nagykörúti kerékpársáv kialakításával az Üllői út és a Váci út közötti 3 kilométeres szakaszon a gépjárművek számára ideiglenesen irányonként egy-egy sávra szűkül a közúti kapacitás. Ez a jelentősen visszaesett fővárosi gépjárműforgalom miatt a várakozások szerint nem okoz majd érdemi fennakadást a Nagykörút közlekedésében, azonban a forgalom alakulását folyamatosan figyelik majd a szakemberek, és szükség esetén beavatkoznak.

A nagykörúti kerékpársáv kialakításának munkálatai április 27-én, hétfőn a szükséges KRESZ-táblák kihelyezésével kezdődnek, majd ugyanezen nap estéjén a burkolati jelek felfestésével folytatódnak.

A teljes budapesti kerékpárforgalmi főhálózat hossza 325 kilométer, amely a jelenlegi fejlesztésének köszönhetően mintegy 20 kilométerrel bővül, ráadásul a főváros legfontosabb, eddig leginkább hiányzó szakaszain.

Az Újpesti Hírmondó információi szerint, amennyiben beválik, több helyen véglegessé válhatnak az ideiglenes kerékpárutak.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: GoogleMaps

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük