Polt Péter és Orbán Viktor

Polt Péter szerint nincs egyenlőbb az egyenlők között

bíróság közélet

Egyenlőbbek az egyenlők között?

Hajnal Miklós ezzel a kérdéssel fordult újfent a legfőbb ügyészhez. A Momentum képviselője elégedetlen volt ugyanis Polt Péter korábbi válaszával, amikor csak annyit közölt, hogy az úgynevezett „Alexandra-ügy” még csak felderítési szakban van, így arról a nyomozó hatóság adhat tájékoztatást.

Az ellenzéki politikus szerint ez az érv több okból is sántít. A büntetőeljárásról szóló törvény szerint ugyanis az ügyészség ellenőrzi a nyomozó hatóság eljárásának törvényességét, ha

a felderítés során a nyomozás elrendelésétől számított hat hónap eltelt, a nyomozó hatóság bemutatja az ügyészségnek a nyomozás ügyiratait, egyidejűleg beszámol a nyomozás állásáról. A nyomozó hatóság ezután a beszámolóját a felderítés során hathavonta küldi meg az ügyészségnek.

Ráadásul a vádhatóság a Fidesz 2010-es hatalomra jutása után nagyon is segítőkész volt, amikor kormánypárti képviselők kérdezték, írta a képviselő, aki ki is gyűjtött néhány olyan példát, amikor fideszes képviselők érdemi, nagyon alapos választ kaptak a legfőbb ügyészségtől.

  • Hol tart a nyomozás Sukoró ügyében? – Budai Gyula (2010),
  • Hol tart a Csepel SC Alapítvány ügyészségi vizsgálata? – Németh Szilárd (2011),
  • Büntetlenül el lehet-e lopni a pécsi víziközművagyont? –  Csizi Péter (2011)

Hajnal Miklós ezért az alábbi kérdésekre várt választ.

Mi az oka annak, hogy csak a kormánypárti országgyűlési képviselők kapnak érdemi
tájékoztatást a Legfőbb Ügyész Úrtól?

A Momentum képviselője érdemi választ kért arra, hogy az „Alexandra-ügyben” van-e gyanúsított, hány tanút hallgattak ki, miért húzódik el a nyomozás, történt-e zár alá vétel, kényszerintézkedés.

Polt Péter válaszának lényege szerint nincsenek egyenlőbbek az egyenlők között, a legfőbb ügyészség nem kivételezik a fideszes képviselőkkel, nem a vádhatóság, a törvény változott. 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük