Tovább nőtt a decemberi infláció hazánkban

gazdaság pénz

Az infláció megugrását nem lehet teljes egészében a benzinárstop elengedésével magyarázni. Az élelmiszerek közel 45, a háztartási energia 55 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban. 

Amíg Európa szinte minden más országában már csökkenni kezdett az infláció, nálunk tovább emelkedett:

decemberben 24,5 százalékosra nőtt az áremelkedés tempója

– számolt be róla a Központi Statisztikai Hivatal. A háztartási energia 55,5, az élelmiszerek 44,8 százalékkal drágultak egy év alatt.

Ez 1996 első negyedéve óta a legmagasabb mutató.

Novemberben már az EU legnagyobb inflációja volt a magyar (pedig akkor még csak 22,5 százalékon állt), és ez így is maradt. A decemberi számokat eddig húsz ország statisztikusai közölték, ezek közül 17-ben már csökkent az infláció november óta – a kivétel Szlovénia, Málta és Magyarország.

Az is jól látszik, hogy Közép-Európa más országaihoz képest mennyivel rosszabb a helyzetünk. A szlovák infláció 15 százalékos, a szlovén 10,8, az osztrák 10,5 százalékra csökkent. Ahonnan még csak novemberi adat ismert, Csehországban 17,2, Lengyelországban 16,1, Romániában 14,6, Horvátországban 13 százalékos volt a drágulás.

Ha pedig nem éves, hanem havi alapon nézzük a számokat, akkor azt látjuk, hogy novemberről decemberre 1,9 százalékkal nőttek az árak Magyarországon. Ezt még csak nem is lehet annyival magyarázni, hogy most lett vége a benzinárstopnak, mert például az élelmiszerek ára is 2,1 százalékkal nőtt egyetlen hónap alatt.

A gyorsan változó tételektől megtisztított maginfláció 24,8 százalékos, ez egy hónapja 24 százalék volt. Az idősek fogyasztási szokásai szerint átsúlyozott nyugdíjas infláció pedig 25,2 százalékról 26,5 százalékosra nőtt. Ehhez képest a nyugdíjakat 15 százalékkal emelték januártól.

A KSH azt is közzétette, hogy 2022-ben az éves átlagos infláció 14,5 százalék volt. Ez 1997 óta a legmagasabb mutató.

A decemberi szám a következőképp állt össze részletesen:

  • a háztartási energia 55,5 százalékkal drágább, mint egy éve ilyenkor, 
  • az élelmiszerek ára átlagosan 44,8 százalékkal nőtt,
  • az „egyéb cikkek” nevű csoport, benne az üzemanyagokkal, gyógyszerekkel, háztartási fogyó cikkekkel és lakásjavító eszközökkel, 22,6 százalékkal drágább,
  • a tartós fogyasztási cikkek 13,6 százalékkal drágultak, 
  • az alkoholos italok és dohányáruk 13,4 százalékkal, 
  • a szolgáltatások ára 9,5 százalékkal nőtt, 
  • a ruháké pedig 8,6 százalékkal.
Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük