A szerencsésebb országokban már 10 százalék alá ment az infláció, mi várjuk a 25-öt

gazdaság kereskedelem

25 százalékra nőhetett decemberben az infláció Magyarországon a GKI Gazdaságkutató szerint. Eközben az Unió statisztikai hivatala szerint az eurózónában már csökken az áremelkedés üteme, már most 10 százalék alá mérséklődött. Orbán Viktor a tavalyi utolsó kormányinfón azt mondta, 2023 végére vár egy számjegyű inflációt Magyarországon. 

Drágább a benzin az autóba, átlagfogyasztás felett többe kerül az áram, és a fűtésre használt gáz is – az emberek egyre jobban érzik a folyamatosan gyorsuló inflációt. Már novemberben az Európai Unió legmagasabb inflációját mérték Magyarországon, ami a GKI Gazdaságkutató szerint decemberben tovább növekedik – számolt be az RTL.

Molnár László vezérigazgató szerint a lökést az üzemanyagár-sapka decemberi feloldása adja. Miután a novemberi adat 22,5 százalék környékén volt, a decemberi valószínűleg 25 százalék környékére fog fölugrani a szakértő szerint.

Ezzel összemérhető, 20 százalék feletti drágulás csak a balti államokban van. Eközben az Eurostat szerint decemberben az eurót használó országokban összességében már 10 százalék alá csökkent az áremelkedés üteme. 

A GKI szerint a különbségnek több oka lehet: az élelmiszerek például a nyári aszály miatt is jobban drágulnak itthon; de a kormány által kivetett új adók is áremelkedést hoztak.

A magyar kormány a rezsicsökkentés csökkentésének megvédése érdekében olyan extra adókat vetett ki a kereskedőkre és az egyéb piaci szereplőkre, amelyeknek a kitermelése lehetetlen, tehát magyarul áremelésben fog megjelenni. Ezt látjuk nap mint nap, de az ársapkás termékek is jól láthatóan áremelkedést okoztak

– fogalmazott Molnár László.

Orbán minderről azt mondta a karácsony előtti kormányinfón: „Azt nehéz egy magamfajta jogásznak belátni, hogy ha valaminek korlátozom az árát, akkor az miért vezet áremelkedéshez.” Elmondta azt is, 2023 végére vár egy számjegyű inflációt itthon.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük