Az összes újpesti óvoda nyitva marad nyáron

oktatás önkormányzat Újpest

Az intézményvezetőkkel tartott egyeztetés után Déri Tibor polgármester bejelentette, hogy egyetlen kerületi bölcsődét és óvodát sem zárnak be ezen a nyáron. Az óvodák és a bölcsődék június 2-án, Pünkösd utáni kedden nyílnak meg.

A járványveszély miatt olyan ajánlásokat is figyelembe kell vennünk, melyek jelenleg még előírásokat fogalmaznak meg számunkra. Bízunk benne, hogy ezeket a központi korlátozásokat az előttünk álló másfél hétben felülvizsgálják – közölte Déri Tibor. A jelenleg még érvényben levő előírásoknak megfelelően azonban az önkormányzatnak egyelőre úgy kell terveznie, hogy csoportonként 10 gyermek elhelyezését tudják vállalni az óvodákban és bölcsődékben.

Az intézmények csak egészséges gyermekeket fogadnak.

Aki a nyár folyamán a kormány által a koronavírus-járvány miatt kockázatosnak tekintett országban nyaral, vagy egy háztartásban élő hozzátartozója ilyen országból érkezett haza, számítson arra, hogy gyermekét csak két hét házi karantén után fogadják.

Déri Tibor polgármester a hvg.hu kérdésére elmondta, hogy értelmezése szerint ugyanis nem kell várni sem az EMMI-re, sem a kormányra és a korlátozó rendelet módosítására: ez utóbbi szerinte ugyanis csak a veszélyhelyzettel kapcsolatban polgármesteri hatáskörben elrendelt rendkívüli szünetre vonatkozik. Ha azonban június 2-án (a fővárosi korlátozások feloldásától számított 14 nap tapasztalatainak birtokában) – szintén polgármesteri hatáskörben – feloldja azt, akkor már nem kell betartani az előírást, és újra lehetnek majd tízen egy csoportban, amivel rögtön meg is duplázódnak a férőhelyek.

Újpesten a járvány előtt 3400 gyerek járt óvodába, az 5 fős korlát betartásával azonban az összes intézmény megnyitásával is csak 700 gyereket, az érintettek alig ötödét helyezhetnék el.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: Unicef.org (illusztráció)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük