Ady-eladás: Újpest történetének legnagyobb ingatlanbotránya

Újpest

Az Átlátszó oknyomozó újság számolt be ma reggel az Ady-telek eladásának körülményeiről, és hogy hogyan jutott úgymond egy gomnyomásra óriási hasznonhoz Vályi-Nagy Vilmos volt fideszes államtitkár üzlettársa, bizonyos Oláh Andor.

Már a pályázati felhívásban trükköztek

Az eladásra vonatkozó ajánlattételi felhívásban nem jelezte az újpesti önkormányzat, hogy szeretnék átsorolni a területet az akkor érvényesnél lazább szabályozású építési kategóriába, így a felhívásban még a régi, sokkal szigorúbb besorolás kódja volt olvasható, mely befektetők számára nem annyira vonzó, így nagyon meg kell gondolni azt, hogy kifizessék-e a pályázati dokumentáció nettó 100 000 forintos költségét az önkormányzatnak.

Pályázati felhívás a régi, beruházók számára „kedvezőtlen” besorolási kóddal
Forrás: ujpest.hu

Az egy gombnyomásra ölbe hullt százmilliók

Azzal, hogy a terüetet átsorolták, a piacon sokkal jobban eladható lakóingatlanok tömkelegét építheti fel a beruházó a korábbi besorolással ellentétben. A minimum számolás szerint azzal, hogy kikerült az intézményi besorolás alől a terület, az Átlátszó szerint 3300 négyzetmétert már nyert a vállalkozó, melyre lakásokat építhet. Ezzel a lépéssel pedig a mai beruházási költségeket figyelembe véve nagyjából 500-700 millió hasznot remélhet majd a vállalkozó, ha felépíti az ingatlant.

Így ha a számokat egymás mellé tesszük, akkor látható, hogy a vételárat teljesen fedezheti az a művelet, amivel az újpesti önkormányzat fideszes többsége, élén Wintermantel Zsolttal, a terület átminősítésével a fideszes kötődésű cégnek kedvezett.

Összehasonlítás miatt: az Adytól nem messze, szintén Újpest-központban (most parkolóként funkcionáló) szinte ugyanilyen adottságú telket a vételár több mint duplájáért hirdettek.

Forrás: ingatlan.com

Az ellenzéki képviselők már korábban is tiltakoztak

A januári testületin az ellenzéki képviselők tiltakoztak az eladás ellen, mert túl olcsónak találták a nettó 500 millió forintos vételárat, amit az önkormányzat kért az ingatlanért. Wintermantel Zsolt polgármester (Fidesz) erre annyit reagált, hogy ez egy nagy telek, és mindig a kisebbek a drágábbak.

A témával korábban Déri Tibor polgármesterjelölt már foglalkozott, aki a botrányos telekeladással kapcsolatban is elmondta véleményét.

Forrás: atlatszo.hu;

Címke:

2 thoughts on “Ady-eladás: Újpest történetének legnagyobb ingatlanbotránya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük