A diktátor – Eszenyi Enikő új rendezése a Vígszínházban

színes szórakozás

Most volt a bemutatója a Vígszínházban A diktátor című darabnak Eszenyi Enikő rendezésében. A színdarab Chaplin: A Diktátor című filmjének adaptációja. A film egy kitalált országban Tomániában játszódik, ahol egy Hynkel nevű diktátor uralkodik. Nem véletlen a hangzás béli hasonlóság Hitler nevével, és ugyanakkor még a filmbeli  karakter is rá emlékeztet. De míg, Hitler haragot, gyűlöletet, félelemet ébreszt az emberekben, addig a Chaplin által megformált Hynkel már nem képes ezen érzelmek kiváltása, inkább nevetséges figura. A film legnagyobb ötlete, hogy Chaplin 2 szerepet játszik benne, Hynkelt a diktátort és a zsidó borbélyt.

A színdarabban is egy színész játssza ezt a 2 szerepet: ifj. Vidnyánszky Attila. Alkalmasabb színészt sem találhatott volna rá Eszenyi. Hűen adja vissza Chaplin jellegzetes járást és mimikáját. De ugyanakkor meglepő választás volt, hiszen a Vígszínház előadásaiban mindig van utalás a jelen politikai helyzetre is. Ez most is így volt, eltérve az eredeti darabtól Eszenyi belecsempészet néhány mondat kritikát a jelenlegi országvezetéssel kapcsolatban. Ezért bátor döntés volt attól a Vidnyánszky Attilától elvállalni ezt a szerepet, akinek apja a Nemzeti Színház igazgatója és a jelenlegi kormány kiszolgálója. Eszenyi Enikő rendezéseiben mindig van valami csavar, valami nem megszokott. Nos, ez most sincs másképp, ha kicsinek találja színpadot, ott a nézőtér. (Ezért érdemes a jegyet középre venni)  A darabban is előkerülnek a rég nem látott gegek, röpköd a tejszínhabos eper, a spagetti és a rizs is. A végén pedig elkerülhetetlenül összekeverik a zsidó borbélyt és Hynkelt, ami a film történet mai napig is aktuális monológját eredményezi:

https://www.youtube.com/watch?v=CUMFtqZPqDQ

A Diktátor volt az utolsó „csavargó-filmje” Chaplinnek, melyben az emblémává vált jelmezt viselte. Chaplin ekkor már ötven éves volt, már régen ősz volt a haja, hogy hiteles legyen parókában játszott. A Diktátor után végleg szakított a Charlie figurájával a bajuszát is leborotválta.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük