Terrortámadás volt Bécsben hétfő este

közélet Külföld rendőrség

Hivatalos rendőrségi közlések szerint három polgári személy meghalt, többen pedig megsebesültek, amikor merénylők hétfő este tüzet nyitottak Bécs első kerületében, a Seitenstettengassén fekvő központi zsinagógánál. Hat helyszínen hajtottak végre támadást, egy támadót rendőrök lőttek le. Öt merénylőt őrizetbe vettek, több másikat pedig még keresnek. A bevetés még mindig tart, a rendőrség különleges egységei folytatják a hajtóvadászatot a merénylők után. Összesen tízen lehettek, éjjel egyre egy terrorista maradt szökésben. 

A bécsi rendőrség először egy halottról tett bejelentést a Twitteren, Michael Ludwig főpolgármester kedd hajnali két óra után közölte, hogy egy második civil, egy nő a kórházban belehalt a fegyvergolyó okozta sérüléseibe. Karl Nehammer belügyminiszter kedd reggeli sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy három polgári személy életét követelte a merényletsorozat. A lelőtt terrorista Iszlám Állam híve volt.

Gerhard Pürstl bécsi rendőrfőnök ehhez a maga részéről annyit fűzött hozzá, hogy a merénylőt körülbelül kilenc perccel az első lövések eldördülése után likvidálták. Összesen hét rendőr nyitott tüzet rá, és már házkutatást tartottak a lakásán.  Mást a kilétéről taktikai okokból egyelőre nem árultak el. Arról, hogy a szökésben lévő merénylőt sikerült-e elkapni, a sajtótájékoztatón nem sok minden derült ki azon kívül, hogy egész éjszaka folyt a hajtóvadászat utána.

Michael Ludwig bécsi főpolgármester szerint a lelőtt merénylő robbanóövet viselhetett, később azonban a politikus arról tett bejelentést, hogy a robbanóöv kamu volt, de a terroristánál machetét és egy kézi lőfegyvert is találtak.

Az osztrák belügyminiszter már hétfő este megerősítette, hogy terrortámadás történt, kedden éjjel egykor kezdődött sajtótájékoztatóján pedig elárulta, hogy már csak egy  merénylő van szökésben. Holnap Bécsben zárva tartanak az iskolák, a diákok hiányzását igazoltnak tekintik. Lehetőség szerint munkába se menjen senki – kérte a tárca vezetője, hangoztatva, hogy a belvárost mindenképpen kerülni kell.

Forrás: Index 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük