Tovább esik a tanárok életszínvonala

oktatás

A pedagógusok reálkeresetének értéke tovább zuhan. A tavalyi 5 százalékos csökkenés után idén 6-8 százalékkal eshet vissza a fizetésük értéke.

Tavaly a 10 százalékkal sem emelkedett a pedagógusok fizetése – írja a Portfolio. Emiatt a vásárlóerejük 5 százalékkal csökkent, miután az infláció magasabb volt, mint a béremelés. A bejelentett intézkedések alapján a tanárok helyzete az idén csak tovább romlik. Ezen egyedül az EU-s pénzek megérkezése tudna változtatni.

A minimálbért és a bérminimumot az utóbbi években mindig emelték, így csökkent a tanárok alapbére a bérminimum, vagyis szakmunkás alapbér szintje alá. Mivel törvényileg nem lehetséges, hogy egy tanár kevesebbet keressen, mint egy szakmunkás, a tanárok bérét erre a szintre kellett emelni. A tanárok minimálbérének 2014-es befagyasztása óta egy kezdő pedagógus alapbére pont annyi, mint egy 10-20 éve pályán lévő tanárnak.

A Portfolio munkatársai azt is kiszámolták, mennyit keresnének a tanárok, ha nem fagyasztották volna be a bérüket 2014-ben. Az egy minősítő vizsgát szerzett pedagógusok bruttó 500 és 800 ezer forint között keresnének, havi veszteségük tehát 100 és 330 ezer forint között mozogna. A mesterpedagógus bére 480 és 590 ezer forint lenne. Amennyiben pedig úgy nőtt volna a tanárok fizetése, ahogy a minimálbér, akkor most 835 és 1 millió 20 ezer között lenne a bruttó bérük.

Forrás: Portfolio

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük