Trump arra bátorítja Oroszországot, támadja meg azokat a NATO-országokat, amelyek nem fizetnek

Külföld

Donald Trump szombaton egy kampányeseményen úgy fogalmazott, hogy arra fogja ösztönözni Oroszországot, hogy „támadjon meg minden olyan NATO-tagállamot, amely a nyugati katonai szövetség részeként nem fizeti számláit”.

Trump beszédében a 444.hu beszámolója szerint azt állította, hogy egy NATO-találkozón az egyik tagállam vezetőjével (akit nem nevezett meg) közölte, hogy az USA az ő elnöksége alatt nem véd meg olyan tagországokat, amelyek nem fizetnek eleget, sőt arra fogja bátorítani Oroszországot, hogy „csináljon azt, amit csak akar”.

A republikánus elnökjelölt-aspiráns az anekdotáját szerint az egyik nagyobb ország elnöke megkérdezte tőle a találkozón, hogy „Uram, ha nem fizetünk, és Oroszország megtámad, ön megvéd minket?” – erre Trump az állítása szerint azt válaszolta, hogy „Nem fizettek, késlekedtek? Nem, akkor nem foglak megvédeni… Fizetni kell. Ki kell fizetned a számláidat”.

A lap kiemelte, hogy a NATO tagországai kötelezettséget vállalnak, hogy megvédjenek minden olyan országot, amely a szövetség része, és amelyet támadás ér.

Nem sokkal később a Fehér Ház reagált Trump kijelentéseire, és „elborzasztónak és megdöbbentőnek” nevezték a volt elnök szavait.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük