Megjelent a közlönyben: hatalmas változások jönnek a magyar postákon

közösség

A csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosítása. A már hatályba lépett új szabályozás rengeteg változást hoz a posta működésében – számolt be a Világgazdaság

A rendelet szerint mostantól módosul az egyetemes postai szolgáltatás elérhetősége, ugyanis eddig úgy volt, hogy a 25 ezernél nagyobb népességszámú településeken 25 ezer lakosonként kellet legalább egy postát vagy a kézbesítést lehetővé tevő eszközt fenntartani. Az új szabályozással azonban ezt 30 ezerre módosították, tehát a 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként kell legalább egy olyan kézbesítési pontot fenntartani, amelynél lehetőség van a levélküldemény és a hivatalos irat kézbesítésére.

A postatörvény értelemző rendelkezése kiegészült a „kézbesítést lehetővé tevő automatizált eszköz” fogalmával, tehát eszerint hamarosan jönnek az automata posták, amellyel lehetséges a személyes átadással kézbesítendő postai küldemény kézbesítése vagy a küldemény saját kézbesítése.

Hatályát vesztette a postai hálózat szervezéséről szóló pont. Ebben korábban az szerepelt, hogy az  egyetemes postai szolgáltatónak tartania kell magát ahhoz, hogy a felvételi pontok ne legyenek légvonalban öt kilométernél távolabb a lakosság 95 százalékától és légvonalban tíz kilométernél távolabb a lakosság 99,5 százalékától.

Érdemi változás állt be a belföldi vagy nemzetközi viszonylatú postacsomagoknál is. Ezek eddig 20 kilogrammig minősültek az egyetemes postai szolgáltatásba beletartozónak, azonban a jövőben ez 10 kilóra csökken – írták. 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük