Hivatalos: ennyibe fog kerülni a gáz és az áram 2023 januárjától

közösség

Még az ünnepek előtti napokban is folyamatosan érkeznek a bejelentések a 2023-as év áraival és változásaival kapcsolatban. Az éjszaka megjelent a hivatalos rendelet arról, hogy mennyibe is fog kerülni a gáz és az áram 2023 januárjától a magyar lakosságnak. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke hirdette ki, hogy január 1-jétől április 30-ig pontosan ugyanannyi lesz a gáz és az áram piaci ára, mint most. Mivel a rezsicsökkentés továbbra is él, ezért az átlagfogyasztásig értendő árak nem módosulnak, ahogyan a kedvezményes mennyiség sem változik; magyarán 2023 első négy hónapjában ugyannyit fogunk fizetni a gázért és az áramért, mint most. – vette észre a promotions.hu.

Számokra lebontva így alakul az egyetemes szolgáltatás keretében vételezett áram piaci ára a lakossági fogyasztók számára 2023. április 30-ig:

  • A1 és A2 árszabás esetén 70,104 forint/kWh;
  • B (alap – vezérelt, régi nevén éjszakai áram) árszabás esetén 60,935 forint/kWh;
  • az egyetemes szolgáltató által jogszerűen alkalmazott B Komfort árszabás esetén 60,935 forint/kWh.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az összegek már tartalmazzák a 27 százalékos áfát és a rendszerhasználati díjakat is. A fenti összegek természetesen az átlagfogyasztás feletti mennyiségre vonatkoznak, a rezsicsökkentésnek köszönhetően a kedvezményes árak nem változnak: normál (A1, A2) tarifa esetén ez 36,9 forint/kWh, B tarifa (vezérelt, „éjszakai” áram) esetén pedig 23,1 forint/kWh. A kedvezményes ár 2023-ban is évi 2523 kWh (vagyis havi 210 kWh) fogyasztásig érvényes. – írja a portál.

A gáz piaci ára szintén nem változik, ez így fog kinézni az első négy hónapban:

  • a kedvezményes áron vásárolható mennyiség továbbra is évi 63 645 MJ (havonta 5303 MJ), ez januártól marad bruttó 2865 Ft/MJ;
  • az átlagfogyasztás feletti mennyiség piaci ára pedig továbbra is 22 002 Ft/MJ marad.
Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük