Wintermantel mélyrepülése Újpesten számokban

közélet Újpest

Bizonyára mindannyian emlékszünk még, hogy Wintermantel Zsolt polgármesterként irányította a kerületet 2010 és 2019 között. Azóta azonban folyamatos lejtmenetben van az egykori városvezető. Számszerűen összegyűjtöttük, hogy az elmúlt 10 évben (2014-ben nyert utoljára választást) miként veszítette el folyamatosan az újpestiek támogatását.

Az első pofont 2019-ben kapta, amikor – némileg meglepetésként – Déri Tibor ellenzéki kihívóként győzte le a regnáló polgármestert. Wintermantel ekkor a szavazatok 45,7%-át kapta meg, ami akkor egy ötszázalékos vereséget jelentett.

Két és fél év múlva, a 2022-es országgyűlési választásokon próbált újra szerencsét. Ekkor Varju László, az ellenzéki pártok közös jelöltje mért rá jelentős csapást, hiszen több mint 10%-al szerzett többet, mint a Fidesz színeiben induló Wintermantel, aki a szavazatok 39,08%-át zsebelte be.

A kormánypárt helyi „erős embere” azonban nem adta fel. A 2024-es önkormányzati választásokon újra rajthoz állt és az elmúlt hetekben többek között azzal kampányolt, hogy kórház kell Újpestnek, ami remekül hangzik, csak az újpestiek pontosan emlékeztek, oroszlánrészt vállalt abban, hogy kerületünk kórház nélkül maradt, ráadásul éppen az ő pártjának államtitkára fejtette, ki hogy nem indokolt Újpesten kórház létesítése.

Talán éppen ennek köszönhető, hogy még a két korábbi vereségénél is gyengébb eredményt produkált vasárnap, ugyanis mindössze a szavazók 35,12%-a támogatta Wintermantel, aki így elszenvedte sorozatban harmadik vereségét.

Wintermantel Zsolt az évek során egyre jobban veszít a hitelességéből az újpestiek szemében, ami jól követhetően megnyilvánul az elmúlt évek választási eredményeiben is. Felmerül a kérdés, hogy a Fidesz a továbbiakban is a bukott polgármester személyében bízik majd az előttünk álló időszakban, vagy esetleg rászánja magát egy komolyabb vérfrissítésre. Bárhogy is lesz, az Újpesti Hírmondó – ahogy eddig is – követni fogja az eseményeket.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük