Szakértő: Ezért zuhant be a Momentum

közélet

Megtorpant a Fidesz népszerűség-csökkenése, és féléves mélypontra került a Momentum a biztos pártválasztók körében – derül ki a Republikon Alapítvány októberi párt-preferencia kutatásából. Az ATV Híradónak nyilatkozó szakértők szerint a Momentum gyengélkedését leginkább az okozza, hogy a párt nem tudja meghatározni saját identitását, vezetői válsággal küzd, és népszerűtlen akciókat hajt végre.

Stabilan tartja a Fidesz az előnyét, sőt népszerűségének csökkenése megtorpant – olvasható a Republikon októberi pártpreferencia-kutatásában.

A kormánypárt a pártválasztók körében 43 százalékos támogatottságú. Nőtt az LMP népszerűsége is. Stagnál a DK, a Mi Hazánk, az MSZP, a Jobbik-Konzervatívok és a Párbeszéd-Zöldek támogatottsága.

Féléves mélypontra került azonban a Momentum népszerűsége.

Horn Gábor szerint a kormány a kommunikációja révén visszaszerezte az elmúlt egy évben elveszített 7-800 szavazóját: „A fideszes Magyarország elhiszi azokat az állításokat, hogy az inflációról tulajdonképpen Brüsszel tehet, hogy a békepárti Orbán az ország megmentője, ez ilyen értelemben működik, egyben tartja ezt a tábort, nem csökken ennek a tábornak a kiterjedése, ez körülbelül 2,3-2,5 millió ember” –  mondta az Republikon Alapítvány elnöke.

Nagy Ervin, a XXI. század Intézet elemzője úgy látja a kormánypárt erősödése mögött az infláció csökkenése áll, és az, hogy az ellenzék nem tudott profitálni a magas inflációból.

„Történelmi töredezettség figyelhető meg. Soha ennyi ellenzéki párt nem versengett még a választópolgárok bizalmáért, miközben válságok időszakában a választópolgárok, inkább a stabilitást keresik, és a jobboldalon látnak stabilitást”. – vélekedett Nagy, hozzátéve: a Momentum esélyes volt az ellenzéki politika felfrissítésére, ehelyett inkább komolytalanná vált. Népszerűség csökkenésük legfőbb oka a vezetési válság, illetve az, hogy a párt nem tudja meghatározni saját identitását.

Pék Szabolcs, az Iránytű Intézet elemzője szerint a párt korábbi megmozdulásai, mint a kordonbontás, a festékes akciók, ronthattak a Momentum szimpátiáján. Emellett Donáth Anna politikai kirohanása is nehezen értelmezhető.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük