Október 4. – az Állatok Világnapja

közélet Újpest

Kevesen tudják, hogy ezt a jeles napot már 1931 óta ünnepli a világ. A világnap Assisi Szent Ferenc halálának napjára esik, ugyanis őt tekintették többek között az állatok védőszentjének. Azért azt írom, hogy többek között, mivel ő volt Itália, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje is egy személyben.

A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

A világnapon ma már nem csak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet. A haszonelvűségnek sok állat esik áldozatul és a kedvtelési állattartás pedig nem mindig alapul a felelősségen. Magyarországon például évente több százezer „kedvenc” állat válik kóborrá.

Az újpesti székhelyű Rex Kutyaotthon Alapítvány, mely idén már 26 éves születésnapját ünnepli, természetesen megünnepli az Állatok Világnapját: az idén is megtelik a Rex Állatsziget ezen a nemes napon a gyerekek kacajával, zsivajával. Mindezt az állatok szeretete jegyében szombaton, október 6-án.

A Rex Kutyaotthon Alapítvány és a Szép Ernő Színház Kulturális Egyesület közösen készül az Állatok Világnapjára, ahol minden program főszereplői az állatok, legyen az mese vagy musical. A program 10:00 órától kezdődik, és 17 óráig tart. A szervezők tájékoztatójából kiolvasható, hogy a programra a belépés ingyenes, de várják a látogatók adományait.

Szintén Újpesten működik a Pataki Gábor által vezetett Állatmentő Liga. Megkeresésünkre, miszerint terveznek-e valamilyen akciót a világnap alkalmából, a szervezet elnöke azt válaszolta, hogy idén is koszorút helyeznek ki a Bántalmazott Állatok Emlékhelyére, amelyet közösen állítottak az Újpesti Önkormányzattal a Szilas Családi Parkban. A járőrözések során pedig meglepetést adnak a chipes, oltott kutyák részére. Ezen kívül a Hősök terén gyertyagyújáson vesznek részt október 4-én.

Pataki Gábor ezen kívül külön felhívta a figyelmünket, hogy az Állatmentő Ligától továbbra is chipelve, oltva illetve ivartalanítva lehet örökbefogadni állatokat, aminek a költségét a civil szervezet állja.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük