Népszava: Elsöprő többséget szereztek a fideszes romák az Országos Roma Önkormányzatban

közélet

Csak két szervezetnek sikerült listát állítania az országos roma nemzetiségi választásra – írja a Népszava. A lap beszámolója szerint a választáson tarolt a kormány támogatását élvező Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz), amelyet Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, fideszes parlamenti képviselő vezet.

A roma listákra 96 ezer érvényes szavazat érkezett, Sztojka szervezete ebből 71 700-at kapott, vagyis hatalmasat nyert, a másik induló, a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) borsodi szervezete 24 500-at kapott. A 47 fős Országos Roma Önkormányzatban ennek megfelelően a kormánypárti szervezet 35 mandátumot szerzett, ez majdnem háromnegyedes többséget jelent, az RPM 12 képviselői helyével szemben.

Lakatos Oszkár, az ORÖ elnökhelyettese a Népszavának azt mondta, hogy a roma választási folyamat „csalások sorozata” volt. Mint mondta, ahhoz, hogy egy szervezet elindulhasson az országos választáson, nagyjából négyezer ajánlást kellett összegyűjteni. A szervezetek azonban nem voltak tisztában azzal, hogy nem kizárólag azoknak kell szerepelniük a nemzetiségi névjegyzékben, akik ajánlóként aláírják az ívet, hanem azoknak is, akik a támogató aláírásokat gyűjtik. Lakatos szerint jórészt ezért lehetett annyira sok érvénytelen ajánlás.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük