Közlöny: Pintér Sándor átírta az abortusz szabályait

közélet

Megjelent a Magyar Közlönyben az a belügyminiszteri rendelet, amely a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény végrehajtásáról szóló korábbit írja át. Pintér Sándor az immár 20 éves rendelet mellékletén módosított, megváltoztatta a terhesség megszakításához szükséges kérőlapot. – vette észre a 24.hu.

A módosítás lényege, hogy az állapotos nőnek a jövőben be kell mutatnia egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet is, amely

rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta.

A belügyminiszter rendelete szeptember 15-én már hatályba is lép. A „magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” magyarul szívhangnak nevezik, a rendelet tehát a szívhang meghallgatásához köti az abortusz elvégzését, amit régóta követel Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője, aki szerint ez nem szigorítás, csak tájékoztatás. – írja a portál.

Korábban Ungár Péter írásbeli kérdést nyújtott be Gulyás Gergelynek arról, tervezi-e a kormány az abortusz szigorítását. Az LMP politikusa erre azért kérdezett rá, mert Novák Katalin az államfőválasztást megelőző beszédében ezt mondta.

Támogatni fogom azokat, akik a fogantatás pillanatától vigyáznak az életre…

A mondat az LMP-politikus szerint arra utalt, hogy Novák Katalin hivatalba lépése után, a kormány szigorítana a jelenlegi szabályozáson. Zsigó Róbert államtitkár akkor azt kérte, tekintse irányadónak korábbi válaszát, amit még Novák Katalin helyett adott. Ez így szólt.

Az Alaptörvény teljesen világosan fogalmaz ebben a témában.

»Minden embernek joga van élethez és az emberi méltósághoz. A magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti.«

A Kormány a jelenleg hatályos szabályokon nem tervez változtatást.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük