Kiengedik a börtönből Budaházy Györgyöt

közélet

Csütörtök este kiengedik a börtönből és bűnügyi felügyeletbe kerül Budaházy György – erősítette meg a Mandinernek Gaudi-Nagy Tamás, a férfi ügyvédje a Vadhajtások és Toroczkai László értesülését. Ez azt jelenti, hogy a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt első fokon tizenhét év börtönre ítélt Budaházy otthonában, nyomkövetővel készülhet fel a másodfokú tárgyalásra.

Az eljárás adatai szerint a Budaházy által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni a kormánypártok politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban. A vádlottak többsége jobbára tagadta a terhére rótt cselekményeket.

A Fővárosi Törvényszék 2016-ban már egyszer elítélte első fokon, nem jogerősen Budaházyt és társait – Budaházy akkor 13 évet kapott –, ám a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azt a döntést hatályon kívül helyezte és az elsőfokú eljárás megismétlésére utasította a törvényszéket, amely idén márciusban hozott ítéletet.

Gaudi-Nagy szerint a mostani döntés a Kúriához kötődik, ahová Budaházy fellebbezése után került az ügy. Budaházy eddig előzetes letartóztatásban volt, amelyet félévente vizsgálnak felül. A felülvizsgálatot a Fővárosi Ítélőtábla elutasította, fellebbezésre azonban a Kúria elrendelte a bűnügyi felügyeletet. Az ügyvéd szerint a döntésben az is szerepet játszott, hogy Budaházy által hétfőn elkezdett éhségsztrájk is szerepet játszott.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük