Völner Pál: Nem követtem el bűncselekményt, nyugodtan megyek a tárgyalásokra

interjú

Nem követtem el bűncselekményt, így nyugodtan megyek a tárgyalásokra. Úgy látom, mind tisztább, hogy a nyomozás során a sajtónak kiszivárogtatott anyag alapján felállított hamis koncepció egyre gyengébb lábakon áll, és a tények a személyemmel kapcsolatban nem támasztják alá a vádiratban foglaltakat – jelentette ki Völner Pál a Blikknek adott interjújában.

A Schadl György volt bírósági végrehajtói elnök köré összpontosult korrupciós botrányba belebukó Völner Pál a 2021 novemberében megindított eljárás kezdete óta először adott interjút. Ebben egyebek között kijelentette, hogy ügyvédjével felmentő ítéletre számít, noha az előkészítő ülésen nyolcéves büntetést ajánlottak neki. Arra a kérdésre, hogy az akkori igazságügyi miniszternek, Varga Juditnak milyen szerepe lehetett az ügyben, úgy reagált, hogy mivel neki sem volt semmilyen szerepe, így Vargának sem lehet. Völner a nyomozati szakaszt hamisnak és koncepciósnak titulálta, szerinte ugyanakkor a korábbi eljárást egy „rehabilitációs bírósági szakasz” váltotta fel, és a dolgok összességében jó irányba haladnak, legalábbis számára. „De fontos mondandóim vannak még, amelyekről eddig nem beszéltem” – mondta.

A bukott államtitkár felháborítónak tartja, hogy családjával szemben intézkedéseket tettek, például zárolták a fizetésüket, lefoglaltak autókat, illetve olyan vagyonelemeket is zároltak, amelyeknek az eredete elmondása szerint minden esetben jogszerű és igazolható. Ezek a lépések szerinte csak a sajtónak szólnak, ártatlan embereket hurcolnak meg.

„Természetesen, mint minden ember, én is hibázhattam a munkám során, de minden esetben a törvényeket betartva, tisztességesen jártam el, és semmiféle bűncselekményt nem követtem el. Azt nehéz megértenem, hogy a szűken vett feladataimon túlmenően miért ne segíthettem volna minden hozzám forduló embernek… Ez egy bírónak, egy ügyésznek vagy akár rendőrnek tilos lehet, de egy országgyűlési képviselőnek, egy államtitkárnak szerintem kötelessége” – jelentette ki Völner, hozzátéve, pénzt ezért soha nem kért senkitől és nem is kapott. Azzal kapcsolatban, hogy a titkos lehallgatási jegyzőkönyvek egészen másról tanúskodnak, a volt államtitkár azt mondta, szerinte egyikben sem volt olyan mondat, ami arról szólt volna, hogy ő pénzt kért vagy kapott volna.

Mindemellett Völner Pál arról is beszélt, hogy nem csak Schadl Györggyel volt jóban, hanem más, jogász hivatásrendi vezetőkkel is, van olyan, akivel például együtt síelt korábban. Az persze nem derült ki, hogy vajon ezeknél is felfedezhető-e a háttérben némi korrupciós szál. Meglévő politikai kapcsolatait pedig úgy értékelte, hogy akik a barátai voltak, azok a mai napig a barátai. „Talán megértik, ha nem nevezek meg senkit, nem szeretném, ha holnap reggel az ellenzéki média munkatársai csengetnének náluk” – közölte.

Mint ismert, a korrupciós botrányba belebukott államtitkárt azzal vádolják, hogy a végrehajtói kar korábbi elnöke rendszeresen 2 és 5 millió forint közötti összegeket adott át neki azért, hogy befolyását felhasználva a Schadl által kért végrehajtókat nevezzék ki a megfelelő pozíciókba. Völner Pál összesen legkevesebb 83 millió forinthoz jutott így. – írja a Népszava.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük