Három hónappal a választások előtt rendszergazdát és informatikai csoportvezetőt keres a Nemzeti Választási Iroda

közélet

Két, első látásra kulcsfontosságúnak tűnő pozícióba keres jelentkezőket a Nemzeti Választási Iroda, 13 héttel az önkormányzati és az európai parlamenti választások előtt. A hirdetések ráadásul nem sokkal azelőtt jelentek meg, hogy az NVI közölte, számos informatikai újítással készülnek a nyáron tartandó választásokra. – vette észre az RTL.hu.

Szerintük viszont ezeknek nincs közük egymáshoz, az rtl.hu-nak azt írták, az irodai környezet üzemeltetéséért felelnek majd a most keresett informatikusok, nem pedig a két választás lebonyolításáért. 

Bár a köztársasági elnök még hivatalosan nem tűzte ki az időpontot, már jó ideje biztos, hogy június 9-én tartják Magyarországon a 2024-es önkormányzati és az európai parlamenti választásokat is. Ez azt jelenti, hogy 13 hét múlva a választásra jogosult polgárok megyei és kerületi önkormányzati képviselőket, polgármestereket, nemzetiségi önkormányzati képviselőket választanak, illetve párhuzamosan az Európai Parlament következő ciklusának tagjairól is döntenek, az induló pártok EP-listái közül kiválasztva a szimpatikusat. – írja a portál.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn kiadott közleménye szerint az NVI számos újítással készül a közelgő kettős választásra, a 2022. évi általános választások tapasztalataira, és a nemzetközi gyakorlatokra alapozva. Az NVI az elmúlt időszakban „számos olyan újítást és fejlesztést vezetett be vagy modernizált, amelyek választópolgárok, a jelöltek és jelölő szervezetek ügyintézését és tájékoztatását, valamint a választási szervek munkáját könnyítik” – fogalmaz a közlemény.

A felsorolt újítások közé tartoznak például az alábbiak:

  • Megújult az elektronikus ügyintézés, a választópolgárok interneten is benyújthatják kérelmüket, amivel kapcsolatban akár néhány másodpercen belül döntés is születhet.
  • Megújult a választási eredményeket megjelenítő Választási Tájékoztató Rendszer (VTR), ami a választások kitűzése utáni naptól lesz elérhető a valasztas.hu oldalon.
  • A 2024. évi választások során is elérhető lesz a „KITAJ” (Kit ajánlottam?) elnevezésű szolgáltatás, aminek segítségével a választópolgárok ellenőrizhetik, melyik jelöltet, jelölő szervezetet támogatták aláírásukkal.
  • A valasztas.hu oldalon a magyar mellett angol, német, francia és spanyol nyelven is hozzáférhetőek a választók számára fontos információk.
  • A választási értesítők QR kóddal egészültek ki, egyszerűsítve az elektronikus ügyintézést.

A fentieken túl átfogó informatikai fejlesztésről is beszámolt az NVI. A szoftverfejlesztés és frissítés mellett megtörtént a választási munkaállomások cseréje: a választási irodák több mint ezer új számítógépet és nyomtatót kaptak. – olvasható a cikkben.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük