Nagy Márton: Hamarosan dönt a kormány az új élelmiszerárstopokról

gazdaság közélet

Az Inforádió Aréna című műsorának volt a vendége Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, ahol beszélt az Orbán Viktor miniszterelnök által már hetekkel ezelőtt belengetett, újabb árstopokról is. Nagy elmondása szerint „az év végére az infláció meghaladhatja a 25 százalékot, onnan fordulhat majd lejjebb.

Azonban a kormány álláspontja szerint a pénzromlás kordában tartásában segítenek az élelmiszerárstopok, amiknek köre hamarosan bővülhet. Nagy azt mondta, a kormány a napokban dönthet az újabb hatósági áras termékkörről. Mint mondta, olyan termékekről lehet szó, amik drágulása negyven százalék felett van, és Magyarországon is előállíthatóak.

A legnagyobb áremelkedést a KSH szeptemberben egyes energetikai termékeknél és élelmiszereknél mérte, az árstop – leszámítva a tűzifát, ahol 45 százalékos volt a drágulás, de itthon is előállítható – az utóbbiakra vonatkozhat. Az éves drágulás a legnagyobb – 76 százalékos – a kenyér esetében volt, ezt követi a toplistán 68 százalékkal a sajt, 66 százalékkal nőtt a vaj és vajkrém ára, 61 százalékkal a margariné, 60 százalékkal a száraztésztáé és 54 százalékkal a tojásé.

„Ne legyen recesszió, csökkenjen az infláció, és egyensúlyban maradjon a folyó fizetési mérleg” – mondta a kormány céljairól a miniszter, valamint hozzátette: december elején nyilatkozik a 2023-as költségvetés céljairól a kormány. Mint mondta, a bértárgyalásokba nem akarnak belefolyni, most mindenkinek egyedi döntést kell hoznia.

A miniszter szót ejtett a Magyar Postáról is, elvégre az ő minisztériumának hatáskörébe tartozik a posta felügyelete is. A posta körül az utóbbi napokban komoly felzúdulás volt, mivel országszerte rengeteget zártak be. Azt mondta, érti ugyan a panaszokat, de a cég komoly veszteséget termel, ráadásul fel kell készülnie a liberalizáció és a digitalizáció jelentette kihívásokra is.

Nagy Márton szerint azokat a postákat zárták be, ahol alacsony az ügyfélszám, ráadásul ezek a bezárások is átmenetiek, a fűtési szezon végeztével, tavasszal újra fognak nyitni. A társaság átalakítását ráadásul új szakemberre bízta: keddtől Balczó Barna a Magyar Posta Zrt. Elnök-vezérigazgatója.

Balczó 2016 óta a társaság felügyelőbizottsági elnöke, eddig az MFB Invest vezérigazgatója volt. Nagy saját elmondása szerint tehetséges menedzsernek tartja, sokat is vár tőle.

Címke:

1 thoughts on “Nagy Márton: Hamarosan dönt a kormány az új élelmiszerárstopokról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük