MNB: Elvi ellentétben állunk a kormánnyal

gazdaság

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményt adott ki, amelyben ismét cáfolja, hogy a jegybankelnök mandátumára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna. Az ügy még 2022 végén volt napirenden, pletykák szerint a jegybank kezdeményezte a kormánynál/a Fidesz-frakciónál a szabályok módosítását (Matolcsy György második mandátuma 2025-ben véget ér, több nem lehet neki). 

„Teljesen alaptalan az az újra előkerülő állítás is, miszerint a jegybank elnökének, Matolcsy Györgynek bármilyen sérelme lenne a Kormány vagy a Miniszterelnök irányába” – írja közleményében a jegybank.

Az MNB és a Kormány által követett gazdaságpolitika között elvi ellentét van, ebben a vitában pedig az MNB szakmailag megalapozott, egyértelmű álláspontot képvisel, nem pedig személyes sérelmek alapján alakítja ki véleményét.

„Az MNB számára nem léteznek személyes érdekek. Egyetlen érdek létezik Magyarország érdeke, azaz a magyar gazdaság stabil és fenntartható felzárkózási pályára állítása” – hangsúlyozza a közlemény.

A gazdaságpolitika két irányítója, a fiskális-költségvetési politikáért felelős kormány és a monetáris politikáért felelős jegybank közt valóban sok a konfliktus, és a felek valóban sok kritikát megfogalmaztak, megfogalmaznak egymással szemben. Ezzel kapcsolatban időnként felmerül, hogy személyes sérelmek is akadnak a szereplők közt, akár az Orbán-Matolcsy relációban, akár Matolcsy és volt helyettese, a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter Nagy Márton közt. Az ugyanakkor tény, hogy a vitákban személyeskedés eddig sosem hangzott el, akkor sem, amikor az érintettek a saját szájukkal nyilatkoztak, saját néven tettek közzé véleményt, elemzést stb.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük