Közeledik az árstop vége: elkezdődött a felvásárlási láz

gazdaság

Elkezdődött a felvásárlási láz, sokan tartanak ugyanis attól, hogy a kormány nem hosszabbítja meg az élelmiszer árstopot. A tartós élelmiszereket keresik a leginkább a vásárlók. Van olyan üzlet, ahol hiába korlátozták az eladható mennyiséget, már hiány van. Az élelmiszer árstop május elsejéig van érvényben. Az ATV Híradójának riportja.

Jól fogy az étolaj, a liszt és a cukor az egyik hazai élelmiszerlánc üzleteiben. Sokan attól tartanak, hogy a kormány nem hosszabbítja meg az árstopot, ezért spájzolni kezdtek. A kisboltosok és a vendéglősök egy része is inkább a diszkontokban szerzi be az árstopos termékeket, a beszállítóiktól ugyanis drágábban kapnák meg azokat.

Van olyan üzlet, ahol már a polcokon is látható, hogy elkezdődött a felvásárlási láz.

„Kisebb áruhiányok, polchiányok is megjelentek az egyes láncoknál. Tehát akár most is, amikor lemegyünk vásárolni találkozhatunk üres polcokkal” – magyarázta híradónknak Hornyák József, a Portfolio gazdasági elemzője. 

Az élelmiszerek árának befagyasztása május elsején jár le. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón azt ígérte, ezen a héten döntenek arról, hogy meghosszabbítják -e az intézkedést.

Ha megszűnik az árstop, akkor garantált az áremelkedés. A portfolio.hu úgy számol, egy liter napraforgóolaj 720 forint helyett akár 1000 forintba is kerülhet. A csirkemell ára 1600 forintról 2000 forintra, a sertéscomb a mostani 1400 forintról kilónként 1600 forint közelébe emelkedhet. Míg az UHT-tej ára 274 forintról 330 forintra ugrana.

Óriási problémát okoz

A gazdák eközben fogják a fejüket. Raskó György agrárközgazdász azt mondja, ha a kormány nem finanszírozza a veszteségeiket, akkor inkább külföldön értékesítik majd a termékeiket.

„A gyenge forint mellett még plusz árfolyamnyeresége is keletkezhet, tehát érdekelt abban, hogy export piacon értékesítsen és előbb-utóbb e termékekből befagyasztott termékekből akár hiányhoz is vezethet a hazai piacon” – magyarázta.

Híradónk megkereste a Miniszterelnökséget is, arról érdeklődtünk, hogy várhatóan kompenzálja -e a kormány a kereskedőket és a termelőket, de adásunkig nem válaszoltak.

Forrás: atv.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük