Drasztikusan drágulhat az új iPhone! Ki tudja ezt megfizetni?

gazdaság

Az elmúlt években nem emelt árat az iPhone – igaz, olcsóbb sem lett. Most viszont drasztikus árváltozás következhet. A világon egyébként Magyarországon lehetnek a legdrágábbak az Apple mobiltelefonjai.

Sokkoló árakkal érkezhet az új iPhone

Az Apple sosem volt olcsó, viszont kiváló minőséget képviselt. Versenytársai között is vannak remek (androidos) készülékek, de kedvezőbb áron. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy mégsem akar csökkenteni árszintjén az iPhone (kivételt képezhetnek talán a iPhone SE modellek). Igaz azonban, hogy az elmúlt két évben nem is igazán emelt árakat a kaliforniai központú cég – írja a hvg.hu.

Idén viszont egyenesen sokkolhatjat a vásárlókat az iPhone 14 család ősszel várható készülékeinek az árszabása. Ugyanis a dollár erősödése miatt kénytelen lehet az Apple jelentősen megemelni a mobilkészülékeinek az árát a helyi pénznemben, amire generációk óta nem volt példa. Chris Caso, a tekintélyes elemző szerint ugyanis ezzel tudja megakadályozni a cég, hogy az új termékcsalád érkezése után ne csökkenjenek az korábbi bevételei.

Szóval nem elég az, hogy dollárban kifejezve az iPhone-árak jóval magasabbak a legtöbb országban, mint az Egyesült Államokban (többek között az importvámok és a helyi adók miatt), az amerikai dollár erősödésével az Apple „egyensúlyba hozza” az árfolyamokat, ami sajnos magasabb árakhoz vezet majd az Egyesült Államokon kívül, még ha az iPhone 14 amerikai ára nem is változik

– írja az elemzőre hivatkozva a portál. Ennek pedig nagyon nem örülhetnek a magyar vásárlók, hiszen hosszú évek óta a világon hazánkban talán a legdrágább az iPhone.

Oligopol piac

A témához kapcsolódhat egy néhány nappal korábbi cikkünk, amelyben arról írtunk, hogy jelenleg csupán két operációs rendszer uralja a mobiltelefonok világát: az Android és a kizárólag az iPhone-okhoz köthető iOS. Az előbbi egyébként a Google programja, és jelenleg 69,74 százalékos szelet az övé a világpiacból.

Ezzel a piaci részesedéssel igazán elégedett lehetne a Google, azonban beárnyékolja a statisztikáit egy adat: 2018-ben még 7,58 százalékkal nagyobb volt a részesedésük, egészen pontosan 77,32 százalék.

Ez állhat a lejtmenet mögött

A StockApp pénzügyi szakértője egyszerűen a fokozódó paci versenynek tulajdonítja az Android visszaesését. A vizsgált időszakban az iOS 6 százalékkal erősödött, vagyis a 2018-as 19,4 százalék helyett jelenleg 25,94 százalékon áll, tehát egyre többen választják az iPhone termékeit. Csupán a fennmaradó 4,32 százalékon osztoznak más fejlesztők programjai napjainkban.

Az iPhone-ok – mint azt már említettük – jellemzően magasabb árban mozognak, mint a Android-alapú kortársaik, és ez visszatükröződik földrajzi adatokon is. Afrikában az okostelefonok 84 százaléka használ Androidot, 14 százaléka pedig iOS-t. Ázsiának 81 százalékát, Dél-Amerikának pedig a 90 százalékát uralja a Google terméke, amíg az előbbiben 18 százalékon, az utóbbiban pedig 10 százalékon áll az iPhone rendszere. Európában azonban már „csak” 69,32 százalékos az Android piaci részesedés, Észak-Amerikában pedig 54-45 az arány a iOS javára!

A szakértő viszont nem érzi azt, hogy bajban lenne az Android, hiszen a nyílt forráskódja és a megfizethetősége miatt világszerte nagyon népszerű, és ezek miatt szinte behozhatatlan az előnye az iOS-sal szemben.

Forrás: Haszon.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük