Baj van a 13. havi nyugdíjakkal a szakértő szerint

gazdaság

A 13. havi nyugdíj éves szinten olyan, mintha 8,3 százalékos éves plusz nyugdíjemelést kapna minden nyugdíjas – mondta Farkas András nyugdíjszakértő az Inforádiónak. Szerinte ez egyébként kiemelten fontos, mert képes enyhíteni az elszegényedési csúszda meredekségét.

Viszont az, hogy mindenki a saját nyugdíja összegével megegyező mértékű 13. havi nyugdíjat kap, nem képes a korábban felhalmozódott méltánytalanságokat kezelni, és ez hozzájárul ahhoz, hogy minden évben egyfajta turbófokozatban löki a nyugdíjas társadalom tagjainak a szétszakadását – fogalmazott Farkas András a lapnak.

Évente akár 5 millió forint is lehet a különbség a juttatások között, így a szakértő szerint csak akkor lehetne méltányos a 13. havi nyugdíj, ha átgondolt szolidaritási újraelosztási elemeket is tartalmazna.

Lengyelországban például a 13. és 14. havi nyugdíjat a minimálnyugdíj közelében meghatározott egységes összegben adják.

Arról is beszélt a szakértő, hogy hasonló hatást vált ki a nyugdíjemelés egységes százalékos mértéke. Ezt azzal a példával magyarázta, hogy a hatszázalékos januári nyugdíjemelés egy százezer forintos nyugdíjban részesülőnél hatezer forintot, egy ötszázezer forintos nyugdíjasnak pedig harmincezer forintot jelentett. Ezek a különbségek pedig nagyon nehezen védhetők Farkas András szerint, ugyanis halmozzák a korábban emlegetett méltánytalanságot.

Az eltérés különösen szembetűnő szerinte az éves nyugdíjbevételeknél, hiszen egy százezer forintos havi nyugdíjban részesülő embernek éves szinten 1,2 millió forint lesz a nyugdíjjövedelme, és ehhez jön a 13. havi nyugdíj százezer forintja, így összesen 1,3 millió forintot kap majd. Akinek viszont havi ötszázezer forintos a nyugdíja, és ez még nem kivételes összeg, hatmillió forint az éves nyugdíjjövedelme, és ehhez jön ötszázezer forint a 13. havi nyugdíjjal, így felemelkedik a nyugdíj jövedelme 6,5 millió forintra.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük