Panel ház színes erkélyekkel, Tiborcz-Adó

A budapestiek háromnegyede kivetné a Tiborcz-adót

Budapest gazdaság

A fővárosiak elsőprő többsége azt akarja, hogy legyen több önkormányzati bérlakás, és még a kormánypártiak is a gazdagokkal fizettetnék meg ennek az árát. Azt viszont sokkal kevesebben szeretnék, hogy az önkormányzat beleszóljon az albérletárakba. A Závecz Research a 24.hu megbízásából készített kutatást az önkormányzati választás elé Budapesten, ebben a részben azt mutatjuk be, hogy mit gondolnak a budapestiek a lakhatási kérdésekről, és milyen megoldásokat támogatnának.

A Závecz Research a 24.hu számára készített felmérése szerint a budapestiek túlnyomó többsége is súlyosnak látja a lakhatással kapcsolatos problémahalmazt. Ezt igazolja, hogy a megkérdezettek majdnem háromnegyede (73 százaléka) szeretné, hogy az önkormányzatok több bérlakást tartsanak fenn, és csak 19 százalék nem tartja ezt szükségesnek. Ez egybevág Karácsony Gergely kampányígéreteivel, és fájhat Tarlós Istvánnak, aki két ciklus alatt nem sok lépést tett ebbe az irányba.

Az idősebbeket jobban aggasztja a lakáshelyzet, viszont a fiatalabbak kétharmada is sürgeti az aktívabb bérlakáspolitikát, és ugyanígy a pártszimpátiától függően sem változik gyökeresen a lakáshelyzet megítélése: az ellenzékiek és a pártnélküliek bő háromnegyede szeretné, ha több önkormányzati bérlakás lenne Budapesten, de a fideszesek kétharmada is így vélekedik.

A fenti eredménynél is érdekesebb, hogy a kormánypártiak nagy többsége is megsarcolná a gazdagokat azért, hogy bővülhessen az önkormányzati lakásszektor Budapesten, pedig ennél baloldalibb gondolatot nehéz találni.

Bár a kérdésfeltevésben nem szerepelt a miniszterelnök vejének neve, ez voltaképpen a Karácsony kampányígéreteként futó Tiborcz-adó, amiről az ellenzéki főpolgármester-jelölt szimbolikusan csekket állított ki már Tiborcz IstvánnakMészáros Lőrinc lányának és Rogán Antalnak is. Természetesen előfordulhat, hogy némiképp más eredményt kapnak a kutatók, ha a kérdésben Tiborcz-adóként definiálják az elképzelést, de ettől még tény, hogy az 500 millió forintnál drágább ingatlanok megadóztatásával a budapestiek háromnegyede (pontosan 75 százaléka) egyetért, és csak 21 százalék ellenzi ezt.

Forrás: 24.hu; kép: infostart

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük