Operatív Törzs: Biztonságosak az élelmiszerboltok
Köszönetet mondott az élelmiszeriparban és az agráriumban dolgozó embereknek az operatív törzs keddi tájékoztatójának kezdetén Zsigó Róbert. Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Magyarország élelmiszerellátásának körülményeiről beszélt, a járvány okozta kihívásokról.
Zsigó szerint Magyarország élelmiszer-biztonsági rendszere az egyik legjobb és legbiztonságosabb Európában. Az államtitkár felsorolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) lakossági tájékoztató anyagainak elérhetőségét, és beszámolt a szervezet vizsgálatainak körülményeiről, például arról, hogy a húsvéti hétvégén 64 magyarországi élelmiszerlánc üzleteiben tartottak helyszíni szemlét. Tapasztalataik alapján:
– a bevásárlókocsikat, -kosarakat naponta mossák;
– az ellenőrzött üzletek 73 százaléka a bejáratoknál nem gondoskodott kézfertőtlenítőről vagy kesztyűről;
– belső felületeket az üzletek kétharmadában naponta többször fertőtlenítik.
Zsigó az eredményeket úgy foglalta össze, hogy az áruházláncok jól vizsgáztak, az élelmiszer Magyarországon biztonságos körülmények között, megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll. A Nébih ugyanakkor a menzákat, közétkeztetést is ellenőrizte, a higiénia nem mindenhol volt megfelelő, de az ételek hőkezelésével a legtöbb esetben nem volt probléma.
Kedd reggelre 2098 főre nőtt a beazonosított, azaz laboratóriumi vizsgálattal igazolt fertőzöttek száma Magyarországon.
ELHUNYT ÚJABB 14 IDŐS KRÓNIKUS BETEG, EZZEL 213 FŐRE EMELKEDETT AZ ELHUNYTAK SZÁMA, 287-EN PEDIG MÁR GYÓGYULTAN TÁVOZTAK A KÓRHÁZBÓL
– ismertette a keddi járványügyi adatokat. Az országos tisztifőorvos elmondta, az elhunytak mindegyike súlyos, krónikus alapbetegséggel küszködött, a koronavírus csak részben járulhatott hozzá ahhoz, hogy életüket vesztették.
Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI