Karácsony: nem hagyjuk tönkremenni Budapestet

Budapest

Fellebbezünk a szolidaritási hozzájárulás ügyében hozott elsőfokú bírósági döntés ellen – írta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerda délelőtt Facebook-oldalán. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint Karácsony „az adófizetés alól próbált kibújni”.

A Fővárosi Önkormányzat több mint egy hónapja indított pert a Magyar Államkincstár ellen a tizenkétszeresére emelt, a fővárosi közszolgáltatások nyújtását veszélybe sodró szolidaritási hozzájárulás miatt. A Fővárosi Törvényszék elsőfokon, nem jogerősen a keresetet annak tartalmi vizsgálata nélkül visszautasította, arra való hivatkozással, hogy nincs hatásköre vizsgálni az Államkincstár eljárásának törvényességét – ismertette a főpolgármester. 

„Dermesztő jogértelmezés ez, hiszen a közigazgatási cselekvések jogszerűségének vizsgálata még az Alaptörvény szerint is a bíróságok hatáskörébe tartozik”– fogalmazott Karácsony Gergely. Hozzátette: ha úgy lehetne egy állami szervnek pénzt beszedni és bankszámlát inkasszálni, hogy nincs efölött bírósági kontroll, az még Putyin Oroszországánál is mélyebbre taszítaná a közállapotokat. 

A főpolgármester hangsúlyozta: érdemi bírósági eljárásban tudnák bizonyítani, hogy miért jogsértő a szolidaritási hozzájárulás mértéke és beszedése. Az elsőfokú bírósági döntés éppen annak a felelősségét hárította el, hogy ebben állást kelljen foglalnia. Csak remélni tudom, hogy nem politikai nyomásra született a döntés – jegyezte meg a főpolgármester.

Nemcsak azért fellebbezünk a Fővárosi Ítélőtáblához a nem jogerős elsőfokú döntés ellen, mert ezzel tudjuk megvédeni a budapesti közszolgáltatásokat. Hanem azért is, mert mi még emlékszünk a Bibó István Szakkollégium névadójának tanítására: „érdemi bírósági kontroll nélkül a közigazgatás úri huncutság”– fogalmazott bejegyzésében Karácsony Gergely.

Varga Mihály szerda reggel a hozzájárulás ügyében közölte, hogy a Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, amelyben „az adófizetés alól próbált kibújni”. A pénzügyminiszter MTI-nek küldött közleményében leszögezte: az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb településeknek, összesen 57,8 milliárd forintot.

Forrás: 168.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük