Karácsony is egyetért az Airbnb-típusú lakáskiadás szabályozásával

Budapest gazdaság turizmus

Nemrég bólintott rá a gazdaságvédelmi operatív törzs, és a hírek szerint hamarosan kormányzati szinten is elfogadásra kerül az a törvénymódosítás, amely 120 napban korlátozza a lakások rövidtávú (tehát Airbnb-rendszerű) kiadását.

Mint tegnap az Újpesti Hírmondó is foglalkozott vele, az ilyen lakáskiadás főleg Budapest belső kerületeire jellemző, és most Karácsony Gergely főpolgármester is megszólalt a kérdésben, a főpolgármester elmondta, hogy támogatja a rövidtávú lakáskiadás korlátozását, bár nem azért, amiért véleménye szerint az állam teszi (a szállodák érdekvédelme miatt), hanem a budapesti lakhatási viszonyok javításának érdekében.

Karácsony úgy gondolja ugyanis, hogy a rövidtávú lakáskiadás hozzájárul a lakhatás drágulásához.

„Bár teljesen máshonnan indulunk, mások az elveink, az értékeink és a szándékaink is, de van, hogy középen mégis találkozunk – ez történt most a főváros és a kormány viszonyában, legalábbis a rövidtávú lakáskiadás szabályozása, vagyis az AirBnB-törvény kapcsán. Az a fura és tanulságos dolog történt, hogy a szabályozás megalkotásának folyamatában a fővárossal is egyeztettek az állam képviselői. Az állami és a fővárosi turisztikai cég között is jó a kapcsolat, hiszen együtt kell dolgozniuk azon, hogy Budapesten újrainduljon a százezreknek megélhetést biztosító turizmus” – írta Facebook-bejegyzésében a főpolgármester.

Karácsony szerint Budapest világrekorder volt az ingatlanárak növekedésében,

elszabadultak az albérletárak is, már egy középosztálybeli család számára is megfizethetetlen az albérlet a belső kerületben,

valamint súlyos problémája Budapestnek is a lakhatási szegénység (azaz, amikor a közös háztartásban élők jövedelmének jelentős részét elviszi a lakhatás költsége).

Újpesti Hírmondó
Fotó: The New York Times

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük