Karácsony Gergely bejelentette az élettartam növelését célzó „+5 program”-ot

Budapest közélet

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere bejelentette a „+5 programot„, amelynek célja, hogy visszaadja a budapestieknek az őket megillető öt évet. A főpolgármester közösségi média bejegyzésében hangsúlyozta: „Nekünk Budapest az életünk. Ha a következő éveket tervezzük, nem beszélhetünk másról, nem beszélhetünk kevesebbről, csakis erről: az életünkről.”

A kezdeményezés hátterében az a megrázó statisztika áll, mely szerint a budapestiek várható élettartama nagyjából öt évvel marad el az európai átlagtól. A „+5 program” többek között egészségügyi szűrőprogramokat, a közterek zöldítését és megújítását, valamint a közösségi közlekedés és az energiaszegénység csökkentését célzó intézkedéseket foglal magában, ezzel is javítva a város lakóinak életminőségét.

A program részletei között szerepel a CT és MR vizsgálatok utáni szűrőprogramok bevezetése, amelyek célja, hogy időben felismerjék és kezeljék a betegségeket. Az „Egészséges utcák” program keretében a köztereket újítják fel és zöldítik, míg az „Egészséges levegő” projekt a klímavédelemmel, a közösségi és szelíd közlekedési formák támogatásával, valamint az energiaszegénység csökkentésével kapcsolatos tevékenységeket öleli fel.

Továbbá, a főpolgármester említést tett egy „Egészséges ivóvíz-programról„, amely a vízellátás fejlesztésétől az árvízvédelemig terjedő intézkedéseket tartalmaz, valamint egy „Egészséges lakhatás” kezdeményezésről, ami lakásügynökség felállítását és egy bérlakásprogramot foglal magában. Az „Egészséges közétkeztetés” program naponta 10 ezer gyermek számára biztosít fenntartható, hazai termelőktől származó élelmiszereket.

Karácsony Gergely külön kiemelte az „Egészséges lélek” programot, amely a budapesti közösség összetartását és a védelemre szorulók támogatását helyezi a középpontba, megjegyezve: „ahogyan egymással bánunk, az a mi városunk.

A „+5 program” finanszírozását az Európai Uniótól elnyert források biztosítják, melyekkel a városvezetés hosszú távú, fenntartható fejlődést és jobb életminőséget kíván garantálni Budapest lakói számára. „Jövőt adunk Budapestnek” – zárta bejegyzését a főpolgármester, hangsúlyozva a program stratégiai jelentőségét a város jövője szempontjából.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük