Hol marad Eszenyi Enikő bocsánatkérése? – kérdi a Vígszínház társulata

Budapest kultúra

Helyénvalónak tartják, hogy Eszenyi Enikő múlt héten visszavonta igazgatói pályázatát, de ez a fejlemény nem elégséges. A Vígszínház társulatának egykori tagjai egy új, közös nyilatkozatban kérik a fenntartót, hogy független szakértőkkel vizsgálják meg: a felidézett események jogilag is kimerítik-e a munkahelyi zaklatás fogalmát.

„Alulírottak, a Vígszínház egykori munkatársai, fontosnak tartjuk azt a lépést, amellyel Eszenyi Enikő visszavonta igazgatói pályázatát. Hiányoljuk ugyanakkor részéről a beismerés és a bocsánatkérés gesztusát. Megerősítjük, hogy kiállásunk és megszólalásunk nem politikai indíttatású volt, hanem morális és szakmai kérdés. Korábbi nyilatkozatunkkal a verbális erőszak és a hatalommal való visszaélés ellen léptünk fel, megosztva saját tapasztalatainkat” – írják az érintettek a Színház Online-on megjelent új nyilatkozatukban.

Az aláírok között ott találjuk a korábban a sajtóban Eszenyi verbális agressziójáról, megalázó viselkedésmódjáról bővebben is kitálaló színházi embereket, úgy mind Néder Panni rendezőt, Fenyvesi Lili filmrendezőt, valamint Hevér Gábor, Molnár Áron, Stohl AndrásLengyel TamásMészáros MátéTelekes Péter és Kovács Patrícia színészeket.

Szeretnék hangsúlyozni, hogy nem Eszenyi Enikő ez esetben az áldozat, a sérelmeket az alulírottak és a kollégák szenvedték el. Kiemelik, hogy

mivel Eszenyi Enikő érdemben nem reagált azokra az állításokra, amelyeket az elmúlt időszakban nyilvánosságra hoztunk, általában pedig tagadta azokat, elengedhetetlennek tartjuk, hogy a fenntartó lefolytassa a már korábban elrendelt vizsgálatot.

Fontosnak tartják, hogy a Vígszínház falai között történt esetek kapcsán a fenntartó is állást foglaljon úgy, hogy független szakértők bevonásával megvizsgálja: a volt és jelenlegi munkatársak által említett események jogilag is zaklatásnak minősülnek-e.

„Határozottan állítjuk, hogy önmagában az a tény, hogy Eszenyi Enikő visszavonta igazgatói pályázatát, nem oldja meg az ügyet. (…) Emellett elengedhetetlennek tartjuk, hogy a vizsgálat eredményeit felhasználva, a szakmai szervezetek bevonásával egy olyan átfogó protokoll szülessen, amely elkerülhetővé, orvosolhatóvá teszi a munka során felmerülő abúzusokat. Állítjuk, hogy a korábbi zaklatási ügyek után létrehozott munkáltatói intézkedések és protokollok nem állták ki az idő próbáját, azok néhány kivételtől eltekintve igazoltan nem működtek hatékonyan” – fogalmaznak közleményükben.

Eszenyi Enikő csütörtökön azzal az indoklással fejezte be vígszínházi munkáját, hogy „sokat tapasztalt ez alatt a néhány nap alatt: támogatást, gyűlöletet, együttérzést és kiközösítést”, és a „maga, illetve a mások méltóságának megőrzése érdekében” teszi meg a szükséges lépést, visszavonja igazgatói pályázatát. Hozzátette, hogy az ellene irányult támadások a jelenlegi társulat megosztására irányultak.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: hvg.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük