Baán László szerint még felépíthetik az új Nemzeti Galériát a Városligetben

Budapest környezet közélet kultúra

A miniszteri biztos azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint folytatódik az új Nemzeti Galéria építésének előkészítése a Városligetben annak ellenére, hogy Karácsony Gergely bejelentette, nem támogatja a Liget-projekt még el nem indult építkezéseinek befejezését, és ezt a kormány is tudomásul vette. 

Az új városvezetés azt már elfogadta, hogy az új Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza építését befejezik, de az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház építését Karácsony Gergelyék ellenzik. Tévedett azonban, aki azt hitte, hogy ezek az épületek már biztosan nem épülnek meg a Ligetben, Baán mostani magyarázata alapján úgy látszik, ez a kérdés is nyitva maradt.

A kormány soha nem állította, hogy nem akarja megépíteni. Azt állította, hogy ha a főváros vezetése nem támogatja a projektet, akkor a kormány nem építkezik. Ugyanakkor a kormány nem tett le a tervről, nem mondott le a céljairól, mert a Liget-projekt mellett szóló érvei nem változtak. Van egy politikai helyzet, amiben a kormány vállalt egy önkorlátozást.

– mondta  ugyanis Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és a Liget Projekt miniszteri biztosa egy ma rendezett sajtóbeszélgetésen.

Baán László azt is hozzátette, hogy a Liget Projekt megépülésének nincs határidőkényszere, vagyis jellegéből adódóan nem olyan, mint egy atlétikai világbajnokság, ahol a létesítmények megépülését a sportesemény időpontja korlátok közé szorítja, és ahol ha a politika nem tud kompromisszumra jutni  beruházással kapcsolatban, akkor az időmúlással értelmetlenné válik a projekt. Baán szerint az új Nemzeti Galéria épületére hosszútávon szükség van, az ilyen épületeket évszázadokra építik, és bár a szükségességével kapcsolatban véleménykülönbség van most a főváros és a kormány között, ez a véleménykülönbség szintén nem jelenti azt, hogy a Galéria soha nem épül meg.

Lezárt építési telkek fogják ékteleníteni a Városligetet?

Az Index kérdésére Baán László elmondta, hogy a végleges politikai döntésig valószínűleg nem nyitják meg ezeket a területeket, de állítása szerint ez nem akadályozza a Liget rendbe tételét, mert a park területéből kb. 2-3 %-ot foglal el a három telek.

Mindez újabb jel arra, hogy az októberi békülékenyebb hangvétel dacára a kormány nem csupán sorra hozza meg az önkormányzatokat fojtogató döntéseket, de a Városliget kérdéseben sem tette még le a fegyvert – hogy az Orbán Viktor által annyira kedvelt militarista kifejezzésel éljünk.

Forrás: Index, Újpesti Hírmondó
Fotó: Városliget Zrt.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük