Már 9 ember halt meg a koronavírus miatt, a legutóbbi áldozat egy fiatalabb nő

egészség koronavírus közösség Külföld

Ma reggel leszállt a gép Kínából, amely maszkokat, lélegeztetőgépeket szállított Magyarországra – erősítette meg Lakatos Tibor ezredes az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. A védőeszközöket eljuttatták a kórházakba, amelyeket mostantól az összes egészségügyi dogozó viselni fog azért, hogy megfelelő egészségügyi állapotban maradnak.

15 ezer forintra emelkedik a PIN-kód nélküli fizetési lehetőség azért, hogy ezzel is csökkentsék a kontaktusokat. Elmondása szerint egyre több csaló próbál hasznot húzni a jelenlegi helyzetből, továbbra is fertőtlenítést, vagy vírustesztet ajánlva a lakosságak. A renőrségnél 14 eljárás indult már ilyen ügyben. 13 esetben pedig közveszéllyel való fenyegetés miatt intézkedett a rendőrség.

Összesen 26 864 esetben ellenőrizték a karantén betartását. Azt tapasztalják, hogy az intézkedések bevezetése óta egyre többen szegik meg a karantén szabályait.

24 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki. Hangsúlyozta, hogy akik külföldön voltak, vagy még nem igazolták náluk a betegséget, de a gyanúja felmerült, azok vírushordozók ehetnek, ezért tartsák be a karantén szabályait, mások védelmében is.    

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondat, hogy az elmúlt 24 órában 187-re emelkedett a beazonosítottak száma.

Még egy fő elhunyt, ezzel már 9 halálos áldozata van a vírusnak. Ő egy fiatalabb hölgy, aki számos már betegségben, szív-ér keringési, illetve anyagcsere-betegséggel küzdött.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a várandós kismamák is fogékonyabbak lehetnek a fertőzésre, ezért azt kérte, hogy ők se menjenek közösségbe, illetve gyakran mossanak kezet. Müller Cecília elmondta, hogy a járvány úgy terjed, hogy egy fertőzött személy 2-3 másik személynek tudja átadni. – Magyarország előnyösebb helyzetben van, mert időben 2-3 hónapot nyertünk, a megelőző intézkedésekkel lassítani tudjuk a vírus terjedését – tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a járvány most már a tömeges megbetegedések felé halad, a járványkórházak folyamatosan bővülnek, mivel a betegek száma is nő.

Újságírói érdeklődésre Müller Cecília elmondta, hogy bárki bármikor fertőzhet, és az idősek is fertőzhetnek és fertőződhetnek. A kérdés azért merült fel, mert az országos tisztifőorvos pár nappal ezelőtt kijelentette, hogy az idősek nem fertőznek, de őket veszélyezteti leginkább a vírus.

Számos statisztika, de nagyon sok fikció is jelen van arról, hogy meddig tarthat a járvány

az országos tisztifőorvos szerint. Nem kívánnak találgatásokba bocsátkozni, ezért egyelőre nem mondható meg, hogy meddig tart a járvány, de arra törekednek, hogy minél inkább csökkentsék a megbetegedések lehetőségét. Lakatos Tibor közölte, hogy a meglévő kórházak egyelőre elegendőek a betegek ellátására.  

Egy nap alatt húsz újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), kedd reggelre ezzel 187-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Eddig 21 embert nyilvánítottak gyógyultnak, és 92-en vannak karanténban. Mintát 6113-at vettek. Orbán Viktor kedden Facebook-oldalán jelentette be, hogy több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép Kínából. 

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük