Egy éve történt az Árpád hídi tragédia – mi lett az ígéretekből?

Budapest Közlekedés

Ma egy éve történt az Árpád hídi tragédia, amely megrázta a fővárost és az országot egyaránt. A baleset során a RACE-001-es rendszámú, közel 700 lóerősre tuningolt Mercedes sofőrje halálra gázolt egy 26 éves, szabályosan közlekedő kerékpárost. Az eset óriási közfelháborodást váltott ki, és azonnali intézkedéseket ígértek a politikusok. Egy év elteltével azonban úgy tűnik, hogy ezek az ígéretek csak szavak maradtak.

Lázár János és az új KRESZ

A tragédia után Lázár János azonnal bejelentette, hogy új KRESZ-t készítenek, amely szigorúbb szabályozást hoz a közúti közlekedésben, különösen a nagy teljesítményű járművek esetében. Az új szabályozás célja az lett volna, hogy megelőzze az ilyen tragédiákat a jövőben. Bár a tervezet már régóta készen áll, egy év alatt semmi sem történt az ügyben. Az ígéretek és a tervezetek ellenére az új KRESZ bevezetése még mindig várat magára.

Karácsony Gergely és a traffipaxok

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a baleset után 45 új traffipax telepítését ígérte a fővárosban. Az ígéret szerint ezek az eszközök szigorúbban ellenőriznék a közlekedési szabályok betartását, és visszaszorítanák a gyorshajtást. Azonban egy év elteltével a traffipaxokból sem lett semmi. A fővárosiak továbbra is hiába várják a közlekedésbiztonság javulását szolgáló intézkedéseket.

A sofőr sorsa

A legmegdöbbentőbb talán az, hogy a sportautó sofőrje ellen egyelőre nem emeltek vádat, és a bíróság döntése értelmében szabadon mozoghat a fővárosban. Az eset óta eltelt egy év alatt sem történt előrelépés az igazságszolgáltatás terén. Az áldozat családja és a közvélemény egyaránt joggal érezheti úgy, hogy az igazságszolgáltatás lassúsága és a hatóságok tétlensége elfogadhatatlan.

A közvélemény csalódása

Az Árpád hídi baleset óta eltelt egy év rávilágított arra, hogy a nagy közfelháborodást keltő balesetek sem elegendőek ahhoz, hogy valódi változások történjenek. A politikusok ígéretei és a hatóságok tétlensége egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy az ilyen tragédiák után sem történik érdemi előrelépés. A közvélemény csalódása jogos, hiszen az ígéretek és a valóság közötti szakadék egyre csak nő.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük