Nem kap többé évente több millió forintot Derce Tamás

Újpest

A képviselő-testület mai ülésén döntöttek arról, hogy a volt polgármester Semsey-díjjal járó havi pénzjutalmát többé nem olyan formában kapja, ahogy eddig. A rendelet szerint a polgármesteri juttatás 65 százalékát kapta Derce, mely most bruttó 700 ezer forint felett van. Holnaptól azonban a képviselő-testület mai döntése értelmében már csak a 0,5 százaléka jár, nagyjából durván 5500 forint.

Az előterjesztés részletes indoklásában az volt olvasható, hogy “az Újpesti Képviselő-testület 2010 év végén létrehozott egy Semsey Aladárról elnevezett díjat, mely már akkor óriási vitát váltott ki nem csak a Városházán, hanem megosztó lett az újpestiek között is, azonban nem a díj létrehozása, erkölcsi tartalma, hanem a vele járó jelentős anyagi juttatás miatt. Egy ilyen díjnak pedig nem az anyagi részéről kellene, hogy szóljon, hanem arról az erkölcsi megbecsülésről, mely ehhez a díjhoz társul. Ennek a díjnak arról kell szólnia, hogy a díj és díjazottak pártpolitikától függetlenül példaképként és egyfajta iránytűként szolgáljanak közösségünk számára.

Majd úgy folytatják: “a rendelet megváltoztatásával tovább erősítjük a díj erkölcsi voltát megszabadítva a díjazott(ak)at az anyagi rész okozta lelki tehertől, betemetve árkokat díjat támogatók és ellenzők között.

A képviselő-testület hangsúlyozottan úgy tartotta, hogy a Semsey Aladár díj az erkölcsi értékben rejlik, s nem szükséges ennek fényét pénzügyi szempontokkal tompítani.

Az előterjesztés szerint az így felszabaduló összeget az óvodai ellátás minőségének javítására fordítja majd az Önkormányzat.

Korábban írtunk egy összefoglalót a Derce Tamásra szabott díjjal kapcsolatban, melyet ide kattintva olvashat el újra.

Semsey Aladár (1872–1950) a nagyszebeni állami főgimnázumban tanult, majd a budapesti tudományegyetem hallgatott jogot. 1919. október 2. és 1922. október 4. között a fölfüggesztett képviselőtestületű Újpest város törvényhatósági biztosa volt. 1922. október 4. és 1930 januárja között Újpest polgármestere volt. 1929-ben Újpestet megyei jogú várossá emelte, közbenjárására pedig Rákospalota területéből 1704 holdat Újpesthez csatoltak. Nevéhez fűződik az utcákat fásítást és parkok létesítése. Ő építtette a Baross utcai városi szükséglakásokat, az Irányi Dániel utcai, valamint a Mátyás téri városi lakásokat. Bevezette a gyermeknyaraltatást és óvodát, leánygimnáziumot, fa- és fémipari szakiskolát, szülőotthont és új járványkórházat építtetett. Leköveztette az utcákat, kiépíttette a csatornahálózatot. Megyeren új temetőt nyitott, fölépíttette az első világháború hősi halottainak emlékművét, valamint az Újpesti Torna Egylet sportpályáját. Bevezette az Egri Normát is. 1938 körül nyugdíjazták, ekkor lemondott több tisztségéről és a közélettől is visszavonult. Elhunyt 1950. január 11-én, örök nyugalomra helyezték január 14-én délután az újpest-megyeri temetőben.

Címke:

2 thoughts on “Nem kap többé évente több millió forintot Derce Tamás

  1. – ÉS MOST AZ OPERETTORSZÁGRÓL EGY KICSIT,…- AHOL MINDEN RENDBEN VAN ÉS REND VAN, ELÉGEDETTEK ÉS BOLDOGOK AZ ÁLLAMPOLGÁROK, MINDENKI MEGTALÁLJA A SZÁMÍTÁSÁT,…-MERT A MINDENKORI JOBBOS, MEG BALOS KORMÁNYOK VÉDIK ŐKET ÉS INGÓ ÉS INGATLAN VAGYONUKAT,…-A BANKOK UZSORABŰNTETTEIT, MAGAS KAMATAIT, BÜNTETŐKAMATAIT, KEZELÉSI, SZÁMLAVEZETÉSI DÍJAIT,…-ODAFIGYELNEK A KÁROSULTAKRA, AZ UZSORA ÁLDOZATAIRA, A CIVIL JOGVÉDŐKRE IS,…-ÉS HA KELL, ELLENÜK A TEK-ET IS BEVETIK! …- NOS EBBEN AZ ORSZÁGBAN A HATALMON LÉVŐK KÖZÜL MINDENKI DERÜL,…- ENGEM MOST AZ SEM VIGASZTAL, HOGY EGYSZER MINDEN KIDERÜL!!!
    Rácz László nyomán Attak
    https://www.facebook.com/fuggetlenhirek/videos/655687858247571/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük